logo
wvhj2023
© Tongwei
© Tongwei
19 februari 2024

Tongwei grootste fabrikant van zonnecellen, rechthoekige zonnecellen rukken snel op

Tongwei was in 2023 net als in de voorgaande 5 jaar de grootste fabrikant ter wereld van zonnecellen. De producenten zien TOPCon-zonnecellen en zonnecellen gebaseerd op rechthoekige wafers snel oprukken.

Ondanks het feit dat Tongwei zijn activiteiten in 2023 flink uitbreidde naar de productie van zonnepanelen, houdt het bedrijf volgens het Chinese marktonderzoeksbureau InfoLink de leiding in handen; ook nadat de zendingen voor interne zonnepaneelproductie buiten beschouwing worden gelaten. Aiko eindigde volgens de analisten op de tweede plaats met een aanhoudende focus op zijn all back contact (abc)-technologie. Solar Space rukte op van plaats 5 naar plaats 3, mede door productie-uitbreidingen op markten buiten China. Ook Jietai en Runergy houden hun top 5-positie.

Positie

Zonnecelfabrikant

1.

Tongwei

2.

AIKO Solar

3.

Solar Space

4.

Jietai

5.

Runergy

182 gigawattpiek
Tot slot meldt InfoLink dat Yingfa en SUNREV – die de top 5 niet haalden – nog steeds een gestage groei laten zien. ‘In 2024 moeten zonnecelfabrikanten die een groter marktaandeel willen, zich ontdoen van verouderde productiecapaciteit en zich toeleggen op onderzoek & ontwikkeling (r&d) te midden van technologische iteratie.’

De 5 grootste zonnecelfabrikanten verscheepten vorig jaar 182 gigawattpiek aan zonnecellen; een groei van 56 procent. De perc-productielijnen draaiden de eerste 3 kwartalen daarbij op volle capaciteit, maar in de tweede helft van het kalenderjaar werden volgens InfoLink de TOPCOn-productielijnen snel opgeschaald. In 2023 verscheepten de zonnecelfabrikanten 146 gigawattpiek aan PERC-zonnecellen, het leeuwendeel van de totale verzendingen. De uitlevering van TOPCon-zonnecellen steeg in de tweede helft van het jaar snel en bereikte een 35 gigawattpiek, goed voor 19 procent van het totale verzendingsvolume. Heterojunctie (hjt)- en back-contactzonnecellen waren vooral bestemd voor interne productie en minder voor externe verkoop.

M10 en G12
M10- en G12-formaten domineerden de verzendingen van de top 5-fabrikanten, die 133 gigawattpiek aan 182 millimeter grote zonnecellen en 43 gigawattpiek aan 210 millimeter grote zonnecellen verscheepten. Dit wijst op een marktaandeel van 97 procent voor grootformaatzonnecellen, volgens statistieken samengesteld door InfoLink. M6 en kleinere producten zagen hun marktaandeel dalen tot slechts 3 procent.

De top 5-fabrikanten gingen daarbij geleidelijk over op 182 millimeter grote, rechthoekige formaten voor perc-productie en kozen meestal voor 183 millimeter. Wat n-type zonnecellen betreft, begonnen fabrikanten volgens het marktonderzoeksbureau in de tweede helft van 2023 met de verzending van 183 millimeter en 191 millimeter grote zonnecellen.

Turkije grootste importeur
Uit douanegegevens van China blijkt dat er vorig jaar 37,1 gigawattpiek aan zonnecellen werd geëxporteerd, een stijging van 57 procent. Azië – goed voor 24,5 gigawattpiek – en het Midden-Oosten – goed voor 11 gigawattpiek – blijven de belangrijkste importerende markten. India kocht actief Chinese zonnecellen in het vierde kwartaal toen de prijzen in de toeleveringsketen laag waren, en importeerde over het hele kalenderjaar gemeten 9,6 gigawattpiek zonnecellen.

Turkije kende een verrassende groei en importeerde 11 gigawattpiek aan zonnecellen. De 5 grootste importerende landen in 2023 waren Turkije, India, Cambodja, Thailand en Zuid-Korea, samen goed voor 88 procent van de totale wereldwijde import.

Verliezen beperken
‘De zonnecelsector kende in 2023 een piek en een diep dal: in de eerste helft van het jaar stegen de prijzen door een tijdelijke wanverhouding tussen vraag en aanbod’, aldus de analisten van InfoLink. ‘In de tweede helft van het jaar kelderden de prijzen als gevolg van een ernstig overaanbod door het opvoeren van de TOPCon-productiecapaciteit en een afnemende vraag naar PERC-zonnecellen tijdens de technologietransitie. Tegen het einde van het jaar hadden de zonnecelfabrikanten een brutomarge van -11 procent. Veel fabrikanten sloten productielijnen om de verliezen te beperken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten