logo
© Grunneger Power
© Grunneger Power
19 februari 2024

Grunneger Power sluit zonneparken aan op nieuw zelfleveringsplatform Local4Local

Grunneger Power is de eerste energiecoöperatie van het innovatieproject Local4Local die haar zonneparken op een zelfleveringsplatform aansluit. Klanten van de energiecoöperatie krijgen een nieuw energiecontract.

Onder leiding van de koepel van energiecoöperaties EnergieSamen wordt binnen Local4Local tot eind volgend jaar onderzocht hoe het verdelen van lokaal opgewekte stroom onder leden van energiegemeenschappen het beste georganiseerd kan worden.

Prijsverschil
Directe aanleiding van het project is het steeds groter wordende verschil tussen de kostprijs van de energie die de energiegemeenschappen zelf produceren en de prijs die de leden voor hun afname moeten betalen aan hun energieleveranciers. Doel van het project is het ontwikkelen en implementeren van een coöperatief model voor een integrale, duurzame, collectieve energievoorziening – het local4local-model – waarin de eindgebruiker niet meer dan de kostprijs+ betaalt voor zijn energie, met geminimaliseerde impact op de lokale energie-infrastructuur.

Rechtstreeks aan leden
Energiecoöperatie Grunneger Power heeft nu haar zonneparken Meerdorpen en Vierverlaten aangesloten op een zelfleveringsplatform. Door deze softwarekoppeling kan de coöperatie haar opgewekte duurzame energie in de toekomst rechtstreeks aan leden leveren tegen een lokale prijs gebaseerd op de kostprijs.

‘Het huidige systeem klopt niet en daar willen we verandering in brengen door de eerste stappen te zetten in zelflevering’, aldus Steven Volkers, directeur van Grunneger Power. ‘Er wordt momenteel te veel geld verdiend met wat een basisvoorziening voor iedereen zou moeten zijn. Veel grote energiebedrijven en zon- en windparken zijn in handen van buitenlandse bedrijven of investeerders. Dat betekent dat de winst vaak niet meer in Nederland wordt geïnvesteerd. Energie-gemeenschappen zorgen er vanuit de coöperatieve gedachte voor dat opbrengsten ten goede komen aan de Groningse gemeenschap.’

Nieuw marktmodel
‘We zijn Local4Local gestart met 13 consortiumpartners en zetten samen de juiste stappen om energiegemeenschappen in staat te stellen hun eigen energievoorziening lokaal te organiseren’, vertelt Siward Zomer, voorzitter van Energie Samen. ‘Dit draagt niet alleen bij aan een eerlijke prijs voor iedereen en onafhankelijkheid van grote, internationale leveranciers. Het lokaal opwekken en meer gelijktijdig verdelen van energie draagt ook bij aan de vermindering van netcongestie. Ik vind het prachtig dat juist in Groningen deze belangrijke stap richting het direct leveren van lokaal opgewekte duurzame energie aan hun eigen gemeenschap gezet is. De samenwerking binnen het Local4Local-project is goed en de lopende pilots zijn veelbelovend. Zo komen we steeds dichter bij een nieuw marktmodel voor het opwekken en verdelen van onze duurzame energie waar iedereen van profiteert.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten