logo
wvhj2023
© Wocozon
© Wocozon
7 februari 2024

‘Groot effect thuisbatterij bij huurwoning, maar nog geen businesscase’

Een thuisbatterij bij huurwoningen met zonnepanelen zorgt voor een verhoging van het zelfverbruik tot ruim 60 procent, maar het financiële voordeel is nog onvoldoende voor een sluitende businesscase.

Dat blijkt uit een proef van Thuisvester en Stichting Wocozon. De 2 organisaties hebben thuisbatterijen voor de opslag van stroom in corporatiewoningen getest.

15 jaar
Uit het onderzoek blijkt dat het effect van thuisbatterijen achter de meter in eengezinscorporatiewoningen groot is. Zonder batterij gaat het om een direct verbruik van de opgewekte zonne-energie van 25 tot 45 procent. Met een thuisbatterij wordt ruim 60 procent van de stroom van het eigen dak benut. Uit het onderzoek blijkt ook dat het voordeel over 15 jaar voor woningcorporaties echter te laag is om het hele systeem van te betalen.

Buurtniveau
Thuisvester en Wocozon verwachten dat als woningcorporaties batterijen op buurtniveau kunnen inzetten, het effect mogelijk anders wordt. Een groep huizen of een straat kan dan collectief stroom opslaan en gezamenlijk weer hergebruiken. Dat scheelt de huurders in hun stroomkosten, waardoor hun lasten omlaaggaan. Daarnaast wordt het stroomnet minder belast, want het draagt bij aan de zelfvoorzienendheid van wijken.

Wocozon verwacht dat met de komst van de nieuwe Energiewet, die vooralsnog van kracht lijkt te worden in 2026, het delen van (zonne-)energie wordt toegestaan en de weg dan vrij is om batterijen op buurtniveau in te zetten. Wocozon is daarom alvast het initiatief Wocozon Lokaal gestart om woningcorporaties te helpen om lokale energiegemeenschappen op te zetten.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten