Uit een enquête onder leden van Energy Storage NL blijkt dat ongeveer de helft van de respondenten succesvol een vergunning heeft verkregen voor zijn energieopslagproject, maar de anderen nog wachten op goedkeuring. De doorlooptijden variëren sterk per project en gemeente, waarbij diverse aanvragen 6 tot 12 maanden of zelfs langer in beslag namen. In een aantal gevallen zijn vergunningen specifiek goedgekeurd vanwege de behoefte aan flexibel vermogen in een gemeente, met een duur van 13 tot 26 weken.
Afwijzing
Bij ongeveer de helft van de bedrijven werd geen vergunning verleend. De redenen voor afwijzing zijn divers. Sommige gemeenten stellen onrealistische brandweervereisten, waarbij de toepassing van de norm PGS-37 als willekeurig wordt ervaren. Het ontbreken van een consistente en duidelijke toepassing van deze richtlijnen leidt volgens Energy Storage NL tot onzekerheid bij bedrijven bij het voldoen aan de normen.
Daarnaast vinden afwijzingen plaats vanwege zorgen over mogelijke netcongestie en de inpassing van energieopslagsystemen in de omgeving. ‘Het ontbreekt aan gestandaardiseerde criteria voor ruimtelijke inpassing, waardoor bedrijven moeite hebben met het anticiperen op en tegemoetkomen aan deze eisen’, aldus de brancheorganisatie.
Provinciaal en landelijk beleid
Ten derde worden afwijzingen toegeschreven aan het ontbreken van passende activiteiten volgens de omgevingswet, waardoor het project een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)-beoordeling krijgt. Zo bieden agrarische bestemmingen momenteel geen ruimte voor standalone batterijsystemen en het blijkt moeilijk om het bestemmingsplan te wijzigen. Gezien de grote flexibiliteitsbehoefte van de netbeheerders is volgens Energy Storage NL een beleidskader wenselijk waarmee dit kan worden versoepeld.
Tot slot wachten gemeenten volgens de brancheorganisatie op provinciaal en landelijk beleid. ‘Bedrijven ervaren vertragingen door het ontbreken van kaders voor grootschalige energieopslag op provinciaal en landelijk niveau. Het wachten op dit beleid belemmert de vooruitgang. Het ontwikkelen van consistent beleid en het vergroten van bewustzijn is cruciaal om deze obstakels te overwinnen.’
Samenwerking
Energy Storage NL stelt dat een goede samenwerking met omgevingsdiensten en gemeenten essentieel is, maar dat de lange doorlooptijd momenteel een probleem vormt. Dit wordt door de brancheorganisatie toegeschreven aan een zoekende en onzekere houding over grootschalige batterijprojecten in sommige gemeenten. Vanuit de ervaringen en verhalen van haar leden houdt Energy Storage NL een pleidooi voor een landelijk beleidskader rond vergunningen voor energieopslagprojecten.
Het voorgestelde landelijke beleidskader Energy Storage NL doet de volgende 8 aanbevelingen voor een landelijk beleidskader:
|
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.