Het batterijenpark met de naam Green Turtle moet een vermogen krijgen van 600 megawatt. Per dag kunnen de batterijen het gemiddelde energieverbruik van 330.000 gezinnen opslaan en terugleveren aan het stroomnet.
Verbinding met Nederland
Met het project, strategisch geplaatst naast een nieuw hoogspanningsstation van 380 kilovolt, moet een sleutelrol gaan spelen bij de energietransitie binnen België en Europa.
De gekozen locatie bevindt zich aan de hoogspanningslijn van Van Eyck naar Gramme en staat in verbinding met het stroomnet in Nederland. ‘Dit initiatief zal een wezenlijke bijdrage leveren aan het energienet door opgeslagen hernieuwbare energie te leveren in tijden van lage wind- en zonne-energieproductie, waardoor de afhankelijkheid van kolen- en gascentrales verminderd wordt’, stelt Ruud Nijs, algemeen directeur van GIGA Storage.
Bouwstart dit jaar
‘Met dit soort grote energieopslagprojecten dragen wij bij aan energiezekerheid, tijdens maar ook na de energietransitie van fossiel naar hernieuwbaar’, vervolgt Nijs. ‘Door grootschalige energieopslag op strategische locaties te ontwikkelen, zullen de energieprijzen stabieler worden en zullen we steeds minder afhankelijk worden van de import van – fossiele – energie. Hoewel dit project de allergrootste batterij van Europa zal worden, is er de komende jaren veel meer opslagcapaciteit nodig. Wij willen daar een belangrijke rol in blijven spelen met een ambitie van 5 gigawatt geïnstalleerd vermogen in 2030. Zo wordt in Nederland gewerkt aan een grote batterij in Delfzijl en we verwachten de komende jaren nog meerdere van dit soort projecten in diverse Europese landen te kunnen aankondigen.’
Joeri Siborgs, general manager GIGA Storage België, besluit: ‘Dit project wordt ontwikkeld op een industrieel terrein waar al eerder initiatief voor was om een batterij te ontwikkelen. De vergunningsaanvraag is ingediend en wij verwachten nog in 2024 een aanvang te kunnen maken met de daadwerkelijke bouw. We streven ernaar om voor 2030 de realisatie van 3 gigawatt aan batterijopslag in België te realiseren.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.