logo
wvhj2023
© Beter Duurzaam
© Beter Duurzaam
14 december 2023

Epc-contractors willen kosten drukken om uitrolsnelheid zonnepanelen weer te laten groeien

De zonne-energiesector werd de afgelopen jaren geconfronteerd met een groot aantal uitdagingen: van personeelstekorten en lange vergunningsprocedures, inflatie en volatiliteit van grondstoffen tot hoge netkosten.

Te midden van al deze uitdagingen neemt de druk op epc-contractors toe om vergaande kostenreducties te realiseren en zo de weg te plaveien voor nieuwe groei van de zonne-energiesector.

Daarbovenop wordt de Nederlandse zonne-energiesector ook nog eens geconfronteerd met de stikstofcrisis. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat grofweg de helft van de zonne-energieprojecten wordt geraakt door de stikstofcrisis.

Bouwvrijstelling
Dit komt onder meer doordat de uitbreidingen van het stroomnet bemoeilijkt worden doordat de Raad van State de bouwvrijstelling heeft geschrapt. De rijksoverheid zoekt koortsachtig naar een oplossing en hoopt op basis van een Europese richtlijn energie-infraprojecten sneller en gemakkelijker te vergunnen, omdat die uiteindelijk leiden tot minder CO2-uitstoot en minder stikstofuitstoot. Door netcongestie is het interconnectieproces in vrijwel heel Nederland sowieso langer en duurder geworden. Het is inmiddels geen uitzondering meer dat projecten ruim een jaar in de wachtrij staan om op het stroomnet aangesloten te worden.

Elektrisch bouwmaterieel
De (zonne-)energiesector zelf ziet een deel van de oplossing voor de stikstofcrisis in de inzet van elektrisch bouwmaterieel. In het najaar van 2023 ondertekenden 45 Nederlandse partijen – van brancheorganisaties uit de bouw tot waterschappen, ministeries, provincies, gemeenten en grote opdrachtgevers – het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). In een bij het convenant horende routekaart staat stap voor stap uitgelegd hoe en in welk tempo bouwmachines de komende jaren worden vervangen door minder vervuilende exemplaren om uiteindelijk over te gaan op schone of emissieloze varianten. De Nederlandse overheid stelt daarvoor zelfs meer dan 1 miljard euro beschikbaar.  

Geopolitieke dynamiek
Naast de stikstofcrisis waren door de coronacrisis fors gestegen inkoopkosten een doorn in het oog van epc-contractors. Tot de forse prijsdaling van zonnepanelen in 2023 werd ingezet, was het voor hen een grote uitdaging om tegen concurrerende prijzen pv-projecten op te leveren. Ondanks de gekelderde zonnepaneelprijzen zijn de prijstrends voor de nabije toekomst nog altijd onzeker door de geopolitieke dynamiek en de uitdagingen om vraag en aanbod opnieuw in evenwicht te brengen.

Prestatiekloof
Daarbovenop kan de beperkte engineering- en installatiecapaciteit in het komende decennium een uitdaging vormen voor het Nederlandse en Vlaamse vermogen om het aandeel zonne-energie snel genoeg te laten groeien om de klimaatdoelen te behalen. Efficiëntie en consistentie in de installatiekwaliteit is voor epc-contractors van cruciaal belang om de marges te behouden. Er is in de huidige markt al sprake van een aanzienlijke prestatiekloof, waarbij de productiviteit van kleinere spelers achterblijft bij die van marktleiders die meerdere jaren of zelfs meer dan 10 jaar ervaring hebben in de zonne-energiesector.

Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2024.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten