En als dat toch gebeurt, hoe zorgt de installateur dan dat hij sterk in zijn schoenen staat? Solar Magazine ging te rade bij Lennaert Steendam van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) die dagelijks vele zaken zijn bureau ziet passeren.
SAR geeft juridische hulp aan mensen met een rechtsbijstandverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO, Avéro Achmea, InShared of HEMA. Steendam werkt er al 8,5 jaar als gespecialiseerd jurist civiel recht. Hij focust zich voornamelijk op onroerend goedrecht, alles wat te maken heeft met aankopen, installatie en bouw. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor opleidingen, werving en selectie en de disseminatie van kennis en informatie.
Pijnpunten
Zonnepanelen zijn een van de vele zaaksoorten die tot ons werkveld behoren’, aldus Steendam. ‘En het aantal geschillen over koop en installatie neemt toe, met name de laatste jaren gaat het snel. Ik behandel die, maar analyseer ook wat er aan de hand is. Wat zien we gebeuren? Welke issues zijn dominant? Hoe kunnen we die het beste aanpakken? Zo kan ik er de pijnpunten uit halen voor collega’s. Daarnaast houden we ons niet alleen bezig met het oplossen van juridische geschillen. We zien preventie tevens als een belangrijke taak. Daarom brengen we bijvoorbeeld informatie en cases naar buiten, en we geven ook tips over wat we aan de voorkant kunnen doen en afspreken om problemen aan de achterkant te voorkomen.’
Trend gebroken
Begin dit jaar meldde SAR een verdubbeling van het aantal geschillen tussen consumenten en installateurs van zonnepanelen – van 894 in 2021 naar 1.741 in 2022. Veruit de meeste zaken hadden te maken met de levering van zonnepanelen, niet vreemd gezien de explosieve groei van de vraag naar pv dat jaar. De eerste helft van 2023 zette deze ontwikkeling zich door, het aantal geschillen over zonnepanelen steeg met 91 procent. Die trend lijkt echter te worden gebroken, wellicht is dat toeval, wellicht omdat er minder zonnepanelen worden geplaatst. Vanaf september dit jaar neem het aantal zaken sterk af. Desalniettemin schat SAR in dat de teller voor 2023 eindigt op 2.400 meldingen. Is dat veel?
Direct verband
Steendam: ‘Wat is veel? Het zijn er in ieder geval niet weinig, we hebben het over een aanzienlijk aantal. Vreemd is dat echter niet. Zonnepanelen op huizen worden in snel tempo uitgerold in Nederland. Ze mogen nu dan even minder populair zijn, het aantal residentiële pv-installaties op de daken van particulieren is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er is een direct verband met het aantal geschillen over zonnepanelen: hoe meer er wordt geïnstalleerd, hoe meer zaken. Dat is logisch, we zien dat ook bij het toegenomen aantal verbouwingen van woningen en andere vormen van verduurzaming. Daarnaast heeft zo’n drukke markt ook effecten op de kwaliteit van het werk. Waar haast wordt gemaakt, de klus snel klaren en op naar de volgende, worden fouten gemaakt. En als er geld kan worden verdiend, zie je veel nieuwe toetreders; vaak zonder ervaring en de juiste kennis. Die gaan ook niet zelden weer failliet of ze trekken er de stekker zelf uit. Wat moet je dan als consument als blijkt dat ze broddelwerk hebben geleverd?’
Zenuwen
Wat zijn de meestvoorkomende cases die op het bord van SAR belanden? Steendam noemt allereerst consumenten die een aanzienlijke aanbetaling hebben gedaan voor hun zonne-energiesysteem. Als het daarna lang stil blijft vanuit de installateur groeien de zenuwen, en al helemaal als die slecht bereikbaar is voor vragen. Echt erg wordt het wanneer steeds weer nieuwe beloften worden gedaan over installatie, en die vervolgens weer worden gebroken, en al helemaal als dit zich – meerdere malen – herhaalt. De wet schrijft een redelijke termijn voor levering voor. Wordt die niet nageleefd, dan is er reden voor een juridische klacht.
Lees het volledige artikel hieronder in de december 2023-editie van Solar Magazine.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.