logo
wvhj2023
© Digikhmer | Dreamstime.com
© Digikhmer | Dreamstime.com
8 december 2023

Oproep aan nieuw kabinet: ‘Opslag schreeuwend nodig, leg nationaal doel vast’

Wat moet het nieuwe kabinet doen om de opmars van duurzame energie gaande te houden? ‘Batterijen zijn niet de heilige graal, maar wel een belangrijk deel van de oplossing.’ Dat zeggen Nold Jaeger en Marc Londo.

Jaeger, manager Beleid bij branchevereniging Holland Solar, en Londo, inhoudelijk directeur bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE): ‘Het creëren van de juiste condities voor een rendabele exploitatie van grote energieopslagsystemen en andere vormen van flex is urgent. Maar het begint met een heldere visie en ambitie.’

Enorme vlucht
De Nederlandse energietransitie heeft een enorme vlucht genomen. Er wordt gigantisch veel groene stroom geproduceerd met windturbines en zonnepanelen. Zo draait het land als de zon flink schijnt vrijwel geheel op zonnestroom. Dat heeft echter ook een keerzijde. Er wordt steeds vaker tegen de limieten van het stroomnet aangelopen wanneer de productiepieken hoog zijn. En waar de netcongestiekaart rood kleurt, en dat is inmiddels op vele plekken in Nederland het geval, is het lastig extra zonne-energiesystemen en windmolens aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Dit terwijl er nog veel meer nodig zijn om de nationale klimaatdoelen te realiseren. Uitdaging is dan ook vooral om die stroom naar de plek én het moment te krijgen dat er vraag is naar groene elektriciteit.

Snelheid opvoeren
Het probleem van vollopende elektriciteitsnetten tekent zich ook steeds sterker af aan de afnamekant; bedrijven die geen netaansluiting krijgen of een bestaande aansluiting niet verzwaard krijgen binnen de gewenste termijn. Dat leidt tot frustratie bij ondernemers en economische schade. En het zit bedrijven in de weg die via elektrificatie willen vergroenen en hindert zo de energietransitie. Hoe kan Nederland de uitrol van wind en zon en de elektrificatie blijven opvoeren naar het einde van dit decennium toe, op weg naar een emissieloos energiesysteem in 2050? Het fors verzwaren van de elektriciteitsnetten kost tijd en heel veel geld. Wat dan?

Optimaal benutten
‘Op grote schaal batterijen uitrollen is een voor de hand liggend antwoord’, zegt Marc Londo, inhoudelijk directeur bij de NVDE. ‘Maar er leiden meerdere wegen naar Rome. We hebben het feitelijk over het optimaal benutten van onze elektriciteitsnetten. Die zitten niet altijd vol, alleen tijdens de piekuren. Er zijn diverse manieren om die af te vlakken. Zo kunnen netbeheerders afspraken maken met exploitanten van windparken en zonnestroominstallaties over het beperken van invoeding van systemen wanneer daar een noodzaak voor is. Denk ook aan het beperken van de netaansluiting van grote pv-installaties, de subsidieregeling SDE++ vereist nu al aansluiting op maximaal 50 procent van het piekvermogen. Zo kunnen we meer hernieuwbare-energie-installaties aansluiten en produceren we meer groene stroom. Dat geldt tevens voor cable pooling van zonne-energiesystemen en windturbines. Vanwege de aanvullende productieprofielen kunnen de kabel en netaansluiting efficiënter worden gebruikt. Die mogelijkheid moeten we meer benutten.’

Lees het volledige artikel hieronder in de december 2023-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten