logo
wvhj2023
© Wirestock | Dreamstime.com
© Wirestock | Dreamstime.com
6 december 2023

Uitvallende omvormers zonnepanelen: ‘Afbouw salderingsregeling deel oplossing’

Afbouw van de salderingsregeling is een deel van de oplossing om uitvallende omvormers van zonnepanelen door te hoog oplopende spanning op het laagspanningsnet een halt toe te roepen. Dat stelt minister Jetten.

In antwoord op een tweede reeks vragen van de Eerste Kamer over het wetsvoorstel van Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen, schrijft de minister dat de invoeding van zonne-energie door zonnepaneelbezitters substantieel bijdraagt aan piekbelasting van het stroomnet.

Probleemanalyse
Jetten meldt dat voor het laagspanningsnet door Netbeheer Nederland momenteel een probleemanalyse wordt opgesteld die tegelijk met een actieplan wordt gepubliceerd.

‘Door spanningsproblematiek – overspanning – op het net in verschillende woonwijken op momenten dat er veel zonnestroom wordt ingevoed maar weinig wordt verbruikt, kan het voorkomen dat omvormers van zonnepanelen afschakelen’, duidt Jetten. ‘Dit is van belang om grotere problemen met het stroomnet, zoals storingen en uitval, te voorkomen.’

Dikkere kabels
Het gebruik van dikkere kabels bij de installatie van zonnepanelen, 3-fase-aansluiting op het stroomnet en een 3-fase-omvormer dragen volgens Jetten bij aan een betere verdeling van de spanning en vermindert de kans op het afschakelen van omvormers van zonnepanelen. ‘Daarnaast draagt het flexibeler omgaan met elektriciteit, zoals energie gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt, bij aan het verminderen van de kans op afschakeling van omvormers’, aldus de minister.

Salderingsregeling
‘Het flexibeler omgaan met elektriciteit, zoals energie gebruiken op het moment dat ze wordt opgewekt, is dus een van de oplossingen’, vervolgt de minister. ‘De afbouw van de salderingsregeling zal hieraan bijdragen. De afbouw zorgt namelijk voor een prikkel om het eigen verbruik achter de meter te verhogen en de elektriciteitsvraag beter af te stemmen op het aanbod. Door zelf opgewekte elektriciteit te verbruiken, bespaart men immers het volledige leveringstarief.’

Jetten waarschuwt de senatoren van de Eerste Kamer dat het laagspanningsnet de komende jaren verder onder druk dreigt te komen staan, wat belemmerend kan zijn voor het aansluiten van nieuwe woningen, warmtepompen of zonnepanelen. ‘Ook hier draagt de bestaande salderingsregeling volgens netbeheerders significant aan bij’, besluit Jetten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten