logo
wvhj2023
© Vesteda
© Vesteda
21 november 2023

Nieuw record: 2,8 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in eerste helft 2023

347.649 consumenten en bedrijven hebben in de eerste helft van het kalenderjaar een recordhoeveelheid van 2.812,4 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nog nooit installeerden consumenten en bedrijven in een half jaar tijd zo veel zonnepanelen als in de eerste 6 maanden van 2023. De meeste zonnepanelen werden geïnstalleerd in de provincie Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland.

2,64 miljoen zonnepaneelinstallaties
Aan het einde van het tweede kwartaal van 2023 telde Nederland 2,64 miljoen zonnepaneelinstallaties, waarvan er – zoals te zien in onderstaande grafiek –bijna 350.000 in de eerste helft van het kalenderjaar geplaatst werden.

Eerste 2 kwartalen
Onderstaande grafiek toont het per kalenderjaar geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen sinds 2014. Voor het kalenderjaar 2023 hebben de cijfers betrekking op de eerste 2 kwartalen en gaat het om voorlopige cijfers. De cijfers voor 2022 zijn zogenaamd nader voorlopige cijfers. Dit betekent dat het een bijwerking van de voorlopige cijfers betreft – die een eerste indicatie vormden – maar dat de cijfers nog niet definitief zijn.

22,4 gigawattpiek
Nederland beschikte in de zomer van 2023 over een opgesteld vermogen aan zonnepanelen van bijna 22,4 gigawattpiek, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Noord-Brabant loopt uit
De provincie Noord-Brabant heeft in de eerste jaarhelft zowel het meeste aantal zonnepaneelinstallaties verwelkomd als het meeste vermogen aan zonnepanelen. In onderstaande grafieken is te zien dat Zuid-Holland en Gelderland de top 3 completeren.

Meer dan 400.000
In de 2 onderstaande grafieken, die het per eind juni 2023 geïnstalleerde vermogen en het aantal geïnstalleerde pv-installaties bevatten, is te zien dat de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland als eerste 2 provincies de grens van 400.000 zonnepaneelinstallaties hebben geslecht. De zuidelijke provincie is bovendien als eerste de grens van 400 megawattpiek geïnstalleerd vermogen gepasseerd.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten