logo
wvhj2023
© iwell
© iwell
11 november 2023

Project van de week | Veeboer wordt energieboer met zonnepanelen en batterij

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week veeboer Herbert Stamsnijder die een batterij in gebruik heeft genomen.

Herbert Stamsnijder komt uit een boerenfamilie, die al 4 generaties De Morshoeve runt. Hij leidt het bedrijf inmiddels, met 3 anderen, naar een groene toekomst.

2.520 zonnepanelen
Het boerenbedrijf bestaat uit 12.000 kippen, 119 stuks vleesvee, 3 melkrobots en 2.520 zonnepanelen. Daarnaast beheert het echtpaar een landwinkel waar producten van eigen erf worden verkocht.

Via een inkoopactie van Friesland Campina liet Stamsnijder samen met enkele honderden andere boeren zonnepanelen installeren. ‘We hebben in 2016 op deze manier 2.520 zonnepanelen kunnen laten plaatsen, zodat ons bedrijf alleen maar groene stroom hoeft te gebruiken’, vertelt Stamsnijder.

Gasvrij
Daarbij werkt Stamsnijder al lange tijd samen met Edmij om de zonnepanelen te laten aansturen. Er was echter meer ambitie en daarom is samen met GroenLeven en Edmij onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om volledig gasvrij te worden. Edmij opperde daarbij het idee om een slim energieopslagsysteem te realiseren.

‘Dit was eigenlijk niet meer dan logisch’, vertelt Stamsnijder. ‘Daarmee hebben we de mogelijkheid om te handelen op de onbalansmarkt. De onbalansmarkt is voor velen nog een ver-van-mijn-bedshow, maar is dichterbij dan je denkt. Dankzij Edmij en iwell wordt het hele proces volledig geautomatiseerd. Ik hoef er zelf niets aan te doen.’

De batterij zonnepanelen van Stamsnijder in cijfers

Leverancier batterij: iwell

Opslagcapaciteit: 215 kilowattuur

Fabrikant zonnepanelen: Q CELLS

Aantal zonnepanelen: 2.520 zonnepanelen met een totaalvermogen van 718,2 kilowattpiek

Fabrikant omvormers: GoodWe

Type omvormer: Goodwe GW25K-DT

Fabrikant montagesystemen: novotegra

Onbalansmarkt
Als de vraag naar stroom hoger is dan het aanbod – of andersom – verzwakt het stroomnet en in het ergste geval zou het zelfs kunnen uitvallen. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT is verantwoordelijk voor het in evenwicht houden van de vraag naar en de productie van stroom. Wanneer het evenwicht verstoord is, kunnen marktpartijen via de onbalansmarkt bijdragen om dit weer te herstellen door extra stroom af te nemen of te leveren. Voor deze bijdrage ontvangen ze een vergoeding van TenneT.

Het slimme batterijsysteem van Stamsnijder wordt op deze wijze ingezet op de onbalansmarkt. Met behulp van een modulair uitbreidbaar batterijsysteem van iwell, dat nu in totaal 215 kilowattuur stroom kan opslaan, kan Stamsnijder de zelfopgewekte zonnestroom aanbieden op de onbalansmarkt. ‘Het handelen op de onbalansmarkt vindt plaats binnen de bestaande netaansluiting van Stamsnijder’, legt Sjors Geraedts uit, businessdeveloper bij iwell. ‘Het systeem meet hiervoor continu alle energiestromen en past de handelsstrategie daarop aan. Edmij stuurt op basis van data-analyse signalen naar de batterij, zodat die kan reageren op de dan geldende onbalansprijs. Financieel gezien is deze methode doeltreffend en het helpt ook echt voor het balanceren van het energienetwerk.’ ‘De casus met Stamsnijder produceert waardevolle resultaten en laat zien dat het rendabel is voor andere agrariërs om hierin te investeren’, besluit Jeffrey Bartels, oprichter en eigenaar van Edmij.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten