logo
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
30 oktober 2023

Nieuwe oproep Demir aan federale regering: ‘Dien Vlaams Klimaatplan in bij EU’

De Vlaamse minister Zuhal Demir heeft opnieuw een beroep gedaan op de federale regering van België om het Vlaams Energie- en Klimaatplan als onderdeel van het nationale plan gewoon in te dienen bij de Europese Unie.

De besprekingen over het Belgische Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) verlopen al langere tijd moeizaam en afgelopen zomer kwam het nieuws naar buiten dat de federale regering het Vlaams Energie- en Klimaatplan zou weigeren te aanvaarden.

Afzonderlijke plannen 
Demir verhoogde afgelopen mei als onderdeel van de aanpassing van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) de  jaarlijkse doelstelling naar 500 megawatt zonnepanelen. Het VEKP is onderdeel van het NEKP van België dat bij de Europese Commissie ingediend moet worden. 

Omdat de gewesten het niet eens kunnen worden, heeft Demir nu het voorstel gedaan om de afzonderlijke plannen in te dienen bij de Europese Commissie, samen met een koepeltekst waarin België meldt dat maatregelen voor de resterende ruimte later zouden worden bepaald, zonder die aan een van de gewesten toe te wijzen. Ze deed dat voorstel ook afgelopen juni al, maar heeft dat nu herhaald richting de andere entiteiten.

Respect
Vlaanderen is volgens haar namelijk niet van plan de doelstelling van 40 procent reductie te verhogen. ‘Het zou goed zijn als ons land het NEKP eindelijk kan indienen bij Europa, met respect voor ieders deelplan’, aldus Demir. Haar voorstel is echter voor de tweede keer afgewezen. ‘Elk gewest heeft zijn eigen plan uitgewerkt binnen zijn eigen democratie en daar moet in het NEKP rekening mee gehouden worden. Dat is de evidentie zelve. Dat de andere regeringen er een ander standpunt op nahouden, is geen enkel probleem. Maar dat ze vandaag weigerden het Vlaamse klimaatplan te aanvaarden en het mes op de keel zetten van de Vlaamse democratie, is ongezien.’

Demir besluit: ‘Het is België die onder impuls van Ecolo en Groen zich internationaal engageert tot allerlei hoge doelstellingen, zonder de steun van Vlaanderen en dus zonder democratische meerderheid in de grootste deelstaat. Vanaf het begin heb ik duidelijk gemaakt dat Vlaanderen niet meedoet aan het opbod aan percentages tot 47 procent reductie. De door Ecolo en Groen gedomineerde regeringen in ons land hebben dat wél gedaan en samengespannen tegen het Vlaamse standpunt in, dus ik ga ervan uit dat zij ook de gevolgen van hun klimaatpolitiek zullen accepteren.’

Het dossier komt op 22 november mogelijk op de agenda van het Overlegcomité, het orgaan waarin vertegenwoordigers zitten van de verschillende Belgische regeringen, om overleg te voeren en conflicten te voorkomen of te beslechten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten