Het onderzoek maakt deel uit van het project Economics of Energy Innovation and System Transition (EEIST), dat wordt gefinancierd door het Britse ministerie voor Energiezekerheid en Net Zero en de Children’s Investment Fund Foundation (CIFF). Het onderzoek, gebaseerd op een datamodel, stelt vast dat zonnestroom van zonnepanelen waarschijnlijk de dominante energiebron zal worden vóór het kalenderjaar 2050, zelfs zonder steun van ambitieuzer klimaatbeleid.
4 barrières
Het onderzoek waarschuwt echter dat 4 barrières dit in de weg kunnen staan: de aanleg van stabiele elektriciteitsnetten, de financiering van zonne-energie in zich ontwikkelende economieën, de capaciteit van toeleveringsketens en politieke weerstand van regio’s die banen verliezen. Zo zou een snelle overgang naar zonne-energie wereldwijd het levensonderhoud van 13 miljoen mensen die in de fossielebrandstoffenindustrie en daarvan afhankelijke industrieën werken, in gevaar brengen.
De onderzoekers stellen dat beleid dat deze barrières oplost effectiever kan zijn om de overgang naar schone energie te versnellen dan prijsinstrumenten zoals CO2-belastingen. In plaats van te proberen de overgang naar zonne-energie op zichzelf te bewerkstelligen, moeten regeringen hun beleid daarom richten op het overwinnen van de 4 genoemde barrières.
Zeer snelle innovatie
Femke Nijsse van het Global Systems Institute van Exeter over het onderzoek: ‘We hebben het ‘business as usual’-scenario voor de energiesector vermeden. Oudere prognoses zijn echter vaak gebaseerd op modellen die innovatie zien als iets dat buiten de economie gebeurt. In werkelijkheid is er een opwaartse spiraal tussen technologieën die worden ingezet en bedrijven die leren om dat goedkoper te doen. Als je deze cyclus in projecties opneemt, kun je de snelle groei van zonne-energie in het afgelopen decennium en in de toekomst weergeven. Traditionele modellen hebben ook de neiging om uit te gaan van het “einde van het leren” op een bepaald moment in de nabije toekomst – terwijl we in feite nog steeds zeer snelle innovatie in zonne-energietechnologie zien.’
Met behulp van 3 modellen voorspellen de onderzoekers dat zonnestroom de wereldwijde energiemix tegen het midden van de huidige eeuw zal domineren. Tegelijkertijd waarschuwen ze dat door zonne-energie gedomineerde elektriciteitssystemen ‘opgesloten kunnen raken in configuraties die noch veerkrachtig, noch duurzaam zijn, met een afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor regelbare energie’.
COP28
Later dit jaar zal een onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Exeter tijdens de COP28 – de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN) – het eerste Global Tipping Points Report publiceren.
Dat zal de meest uitgebreide beoordeling ooit zijn van omslagpunten in het klimaat en positieve omslagpunten die zouden kunnen helpen om de klimaatcrisis aan te pakken.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.