logo
wvhj2023
© Soltech
© Soltech
23 oktober 2023

Minister Peeters opent voetpad dat zonne-energie opwekt bij Soltech

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft bij zonnepaneelfabrikant Soltech het Solpad geopend: een voetpad met prefab­betontegels met geïntegreerde zonnecellen.

Soltech werkt al sinds 1989 aan de integratie van zonnecellen in gebouwen, maar ook in producten, voertuigen en infrastructuur. Het bedrijf kan van nagenoeg alles een zonnepaneel maken: van geluidsschermen tot gevels, balustrades en auto’s tot voet- en fietspaden, terrassen en opritten.

90 bij 90
Op vraag van Ebema werd een samenwerking opgestart voor de ontwikkeling van een ‘slimme’ tegel mét zonnecellen.

Deze cocreatie heeft nu geresulteerd in een eerste prototype, waarbij de Solartegel geheel modulair is opgebouwd. Bovendien is het product demonteerbaar en circulair. De pv-laag is niet verlijmd, maar mechanisch gekoppeld. Bij eventuele schade aan het pv-paneel kan het pv-gedeelte gemakkelijk vervangen worden. Het prototype is 90 bij 90 centimeter groot: de breedte van 3 standaardtegels. Overschakelen naar andere maten is volgens de 2 bedrijven eenvoudig.

Van A naar B
Op het INFRA-EVENT van Soltech zag de tegel voor het eerst het licht. Dat gebeurde toen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters het Solarpad onthulde: een pad samengesteld met de zonnetegels. Mogelijk een eerste stap in de richting van een nieuwe productlijn die het comfort van verharding combineert met het opwekken van hernieuwbare energie.

‘We streven naar een Vlaanderen waar groene energie de norm is en waar onze wegen niet alleen dienen om ons van A naar B te brengen, maar deze ook te benutten voor duurzame toepassingen’, stelt minister Peeters. ‘Soltech toont met zijn innovatieve producten – waaronder het Solarpad – aan dat solartechnologie een veelbelovend pad is naar een duurzamere toekomst. Dit bewijst dat infrastructuur en duurzaamheid ook hand in hand kunnen gaan.’

Mechanische testen
Ebema en Soltech onderzoeken nu in welke mate de Solartegel gebruikt kan worden in opritten, autovrije pleinen, dakterrassen en als verharding voor publieke en private buitenruimtes. De eerste mechanische testen van de pv-module voldoen alvast aan de verwachtingen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten