Op de eerste dag van de Bridgestone World Solar Challenge kregen de teams te maken met een flinke bosbrand langs de weg. Vorige week werd om dezelfde reden al een testdag afgelast. Het lijkt erop dat de branden een belangrijke rol in de strijd om de wereldtitel kunnen gaan spelen. In tegenstelling tot de testdag hoefde de challenge op zondag niet stilgelegd te worden.
Bushfire season
Na dag één leggen de Delftse studenten van het Brunel Solar Team beslag op de tweede plek, achter de regerende wereldkampioenen uit België.
Het bushfire season is in volle gang in Australië; het land wordt geteisterd door bosbranden. Ook de studenten die begonnen zijn aan hun reis door de outback worden ermee geconfronteerd. Een indrukwekkende ervaring, aldus coureur Ben Onland van het Brunel Solar Team: ‘We zien wel vaker rook onderweg, maar nu was het wel erg veel. We zagen de rook al van een paar kilometer afstand. Hierdoor werd mijn zicht steeds slechter. In de verte zag ik opeens ook echt vlammen. Heel heftig om van zo dichtbij mee te maken.’
Protocollen
De bosbranden benadrukken het belang van de strikte protocollen die gelden tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. Deze protocollen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat alle teamleden en coureurs in veiligheid kunnen worden gebracht in geval van een dreigende situatie. Daarbij heeft het team voortdurend nauw contact met de organisatie van het evenement. De Bridgestone World Solar Challenge heeft een aantal zogenaamde safety officers die met de route meerijden om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen.
Dag 1 staat vaak in het teken van het zoeken naar inhaalmogelijkheden. In de eerste kilometers van de route is inhalen erg lastig. De Stuart Highway, het strijdtoneel van de World Solar Challenge, is namelijk op de meeste stukken slechts 1-baans. Teams moeten niet alleen rekening houden met andere zonneauto’s, maar ook met zogeheten road trains, vrachtwagens van soms wel 50 meter lang. Op dag 1 slaagde het Brunel Solar Team erin om 1 positie te stijgen in het klassement door het Duitse team uit Aken in te halen. Het team heeft nu zo’n 750 kilometer afgelegd.
De Delftse studenten staan op dit moment op de tweede plek, met alleen het Belgische team voor zich. De huidige wereldkampioenen bleven zondag op de eerste racedag buiten handbereik, met een voorsprong van 22 kilometer. Strateeg Sweder Blanken van het Delftse team: ‘Het is goed dat we nu al op de tweede plek liggen, maar we zullen alles op alles moeten zetten om die eerste plek te bemachtigen.’
Update 9.45 uur: op de tweede racedag heeft het team van KU Leuven de leiding behouden. De regerende kampioenen uit België wisten hun voorsprong verder te vergroten. Solar Team Twente is de nieuwe nummer 2 op zo’n 60 kilometer afstand, met de Delftenaren op zo’n 14 kilometer daar weer achter.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.