logo
wvhj2023
© Alliander
© Alliander
19 oktober 2023

Kabinet gaat flextenders organiseren voor grote batterijen en elektrolysers

Om het aanbod van flexibel vermogen te vergroten, wil minister Jetten vanaf 2024 flexibiliteitstenders organiseren om op strategische locaties in het stroomnet onder meer batterijen en elektrolysers in te zetten.

De minister voor Klimaat en Energie wil daarmee een oplossing vinden voor congestie op het stroomnet, dat in bijna heel Nederland vol zit voor de afname van stroom door grootverbruikers.

Meer dan 1 gigawatt
‘Het kabinet en de netbeheerders willen vanaf komend jaar proactief flextenders starten waarmee bedrijven, zoals een batterij-exploitant, voor een langere periode op strategische plekken meer dan 1 gigawatt aan ruimte op het stroomnet kunnen aanbieden tijdens piekmomenten’, duidt Jetten.

Bij flexibiliteitstenders geeft de netbeheerder aan welke flexibiliteit op lange termijn nodig is, zodat bedrijven investeringen voor de lange termijn kunnen doen. Jetten hierover: ‘Bedrijven kunnen ook combinaties van vraagrespons, lokale productie en opslag combineren en aan de netbeheerder aanbieden.’

Onorthodoxe maatregelen
Jetten spreekt van onorthodoxe maatregelen die gezien de ernst van de situatie nodig zijn. Door sterker te sturen en te programmeren op welke plekken batterijen en elektrolysers gerealiseerd worden, wil de minister garanderen dat  batterijen en elektrolysers geen extra netcongestie veroorzaken.

‘Ik onderzoek of dit mogelijk is binnen het ruimtelijk instrumentarium en/of subsidies’, besluit Jetten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten