Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van UNICEF voor het Jongerenadvies 2023.
8,3
Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een onlinevragenlijst onder jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Klimaatverandering blijft met 44 procent oorlog in de wereld – met 43 procent – net voor. De top 3 wordt gecompleteerd door armoede met 38 procent.
Op een schaal van 1 tot 10 geven ze hun zorgen gemiddeld een 8,3 voor klimaatverandering, een 7,8 voor oorlogen en een 7,9 voor armoede.
Niet op tijd
Jongeren zijn volgens de onderzoekers bang dat er niet op tijd actie wordt ondernomen tegen klimaatverandering. Ze vrezen armoede en voedselschaarste als gevolg van klimaatverandering, niet alleen in Nederland maar ook in andere landen.
Jongeren denken aan verduurzamingsmaatregelen en vergroening van steden als oplossing voor klimaatverandering. Ze vinden overkoepelende maatregelen belangrijk, zoals het vergroten van klimaatbewustzijn en het aanscherpen van internationaal beleid.
Kinderen
De zorgen die jongeren hebben over het klimaat, leiden er bij sommige jongeren toe dat ze twijfelen over het krijgen van kinderen later in hun leven.
Een van de respondenten: ‘Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit kinderen op deze wereld zou zetten met dit klimaat. Ik maak mij hier enorme zorgen over, er is namelijk gewoon bijna niks wat ik nog meer kan doen om te zorgen dat het klimaat weer de goede kant op gaat. (…)’ Opvallend is volgens I&O Research dat jongeren die een theoretische opleiding volgen, klimaatverandering vaker belangrijk vinden dan jongeren die een praktische opleiding volgen.
Klimaatstress bij 1 op de 5 Uit een tweede onderzoek – uitgevoerd door Ipsos in opdracht van Milieudefensie Jong – blijkt dat 1 op de 5 jongeren stress ervaart als ze aan het klimaat denken. Zij voelen zich vaak angstig, moedeloos en machteloos. Volgens Ipsos ervaren 9 op de 10 jongeren negatieve gevoelens die worden veroorzaakt door de klimaatcrisis. 70 procent maakt zich zorgen over klimaatverandering en 75 procent voelt zich weleens machteloos. 25 procent van de jongeren vermijdt klimaatnieuws en twijfelt over kinderen krijgen. Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong, over de resultaten: ‘Overal om me heen zie ik leeftijdsgenoten die zich zorgen maken en zich ongelukkig voelen door klimaatstress. Deze cijfers zijn geen verrassing, toch doet het pijn om te zien hoe groot dit probleem is. We waren al een pechgeneratie door het leenstelsel en nu ook een stressgeneratie.’ |
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.