China is al 10 jaar lang de grootste afzetmarkt voor zonnepanelen. Dit jaar zet het land een nieuwe standaard door als eerste land ter wereld in 1 jaar tijd meer dan 100 gigawattpiek zonnepanelen te installeren. Saillant detail: het record is gevestigd in een tijdsbestek van slechts 8 maanden.
113,2 gigawattpiek
Uit de nieuwste cijfers van de National Energy Administration (NEA) blijkt dat China eind augustus over zo’n 510 gigawattpiek aan geïnstalleerd pv-vermogen beschikt. Dit jaar werd er daarbij al 113,2 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Ter vergelijking: dat is meer dan de helft van het zonnepaneelvermogen dat eind vorig jaar in Europa opgesteld stond.
Het installatierecord heeft China mede te danken aan een sterk tweede kwartaal waarin een recordhoeveelheid van 44,8 gigawattpiek geïnstalleerde zonnepanelen. Dat kwartaalrecord zal deze maand vermoedelijk alweer sneuvelen, omdat in de eerste 2 maanden van het derde kwartaal al 34,7 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd werd.
Pas het begin
En volgens marktonderzoeksbureau Rystad Energy zijn de installatierecords pas het begin van het Chinese zonne-energietijdperk. ‘De groei van gedistribueerde zonne-energie – meestal in de vorm van zonnepanelen op daken – in de afgelopen jaren is geen verrassing geweest voor de Chinese markt’, vertelt Yicong Zhu, senior analist hernieuwbare energie bij Rystad Energy. ‘Utiliteitsprojecten – met een vermogen van 10 megawattpiek en meer – zijn vooral in het noordwesten van China te vinden, waar zonne-energie en land in overvloed aanwezig zijn. De vraag naar energie concentreert zich echter in het zuiden en oosten, langs de dichtbevolkte kust en waar de meeste industrieën zijn gevestigd.’
China heeft zich volgens Zhu ingespannen om hoogspanningstransmissienetwerken aan te leggen en uit te breiden om de opgewekte hernieuwbare energie te verplaatsen van gebieden die rijk zijn aan wind en zon naar de locaties waar de stroomvraag zich bevindt. ‘Er is in de kustgebieden namelijk beperkt land beschikbaar en de kosten zijn hoog, waardoor grootschalige ontwikkeling van zonne-energieprojecten daar niet haalbaar is. Tegelijkertijd is gedistribueerde zonne-energie door de kostprijsdalingen een levensvatbaar alternatief geworden en de dichtbevolkte provincies van China hebben dit jaar een opmerkelijke groei gezien in de voortgang van dergelijke projecten. Met name de provincies Henan, Shandong, Hubei, Jiangsu en Zhejiang hebben allemaal een flinke stijging van het aantal zonnepaneelinstallaties gezien.’
443 gigawattpiek
China heeft voor elk van de 26 provincies specifieke doelen vastgesteld voor de installatie van zonnepanelen. ‘Het doel is om 443 gigawattpiek aan nieuwe pv-capaciteit te installeren tegen het einde van 2025’, vertelt Zhu. ‘Eind juni was er in totaal al 206 gigawattpiek geïnstalleerd, met een voltooiingspercentage van 46,5 procent halverwege het vijfjarenplan. Op dit moment hebben de provincies Henan en Fujian hun doelstellingen al overtroffen, terwijl sommige andere provincies minder dan 20 procent verwijderd zijn van hun vijfjarendoelstelling met nog 2,5 jaar te gaan. Toch is bijna de helft van de 26 provincies achterop geraakt, waardoor minder dan de helft van de totale verwachte nieuwe capaciteit is geïnstalleerd halverwege het vijfjarenplan.
1 terawattpiek
Van de 10 provincies met de hoogste installatiedoelen voor zonnepanelen liggen er slechts 3 op schema volgens Zhu. ‘Provincies zoals Shanxi, Binnen-Mongolië, Gansu en Qinghai – die nog meer dan 20 gigawattpiek aan nieuwe capaciteit moeten installeren – zullen hun projectontwikkeling de komende jaren moeten versnellen als ze hun doelstellingen willen halen.’
De onderzoeksmodellen van Rystad Energy laten zien dat dit niet onrealistisch is. ‘Waar China 13 jaar nodig heeft gehad om 500 gigawattpiek zonnepanelen te installeren, zal het slechts 3 jaar duren om de volgende 500 gigawattpiek te installeren en als eerste land de grens van 1 terawattpiek zonnepaneelvermogen te passeren’, voorspelt Zhu.
Rystad Energy houdt er rekening mee dat China dit jaar 150 gigawattpiek zonnepanelen installeert, volgend jaar 165 gigawattpiek en het jaar daarna 170 gigawattpiek. Vervolgens zal in 2026 de grens van 1 terawattpiek gepasseerd worden. En de runner-up? ‘Dat is Amerika en het geïnstalleerd vermogen zal in 2026 ruim 200 gigawattpiek bedragen’, besluit Zhu.