logo
wvhj2023
© Lidl
© Lidl
22 september 2023

Lidl koopt stroom van zonnepark Haghorst

Lidl heeft een corporate power purchase agreement (cppa) afgesloten met Zonnepark Haghorst van Ecorus. Door de stroomafnameovereenkomst verdubbelt de supermarktketen de eigen energieopwekking.

Bij een stroomafnameovereenkomst maken bedrijven een afspraak om voor een periode van 5 tot 20 jaar zonne-energie af te nemen tegen een vaste prijs. Die zonne-energie is afkomstig van een zonnepark of een groot dak met zonnepanelen.

‘Al diverse daken van Lidl zijn of worden benut met zonnepanelen, ons CO2- en energieneutrale filiaal in Almere heeft een zonnepark en grote solar carport en nu hebben we ook onze eerste cppa afgesloten in Nederland’, vertelt Marcel Ganzeboom, senior manager Bouw bij Lidl Nederland. ‘Voor ons als supermarkt is het belangrijk dat de energie die we gebruiken aantoonbaar duurzaam is én aantoonbaar in Nederland wordt opgewekt.’

Zonnepark Haghorst
Mede door middel van de CPPA werd de realisatie van zonnepark Haghorst mogelijk. De bouwwerkzaamheden worden op dit moment afgerond. Vanaf 1 januari 2024 wordt de helft van de door het zonnepark opgewekte zonne-energie voor een periode van minimaal 10 jaar volledig door Lidl gebruikt.

Philippe Vanhoef, chief executive officer bij Ecorus: ‘Het is de eerste keer in Nederland dat een partij als Lidl voor deze looptijd en een dergelijk volume – bijna 20 gigawattuur per jaar, een equivalent van zo’n 7.000 huishoudens aan energieverbruik – een CPPA afsluit. Voor Lidl een belangrijke stap, maar voor de energietransitie in Nederland ook zeker een mijlpaal. Want hoe meer bedrijven zoals Lidl zich langdurig committeren aan de afname van energie uit duurzame energieprojecten, hoe sneller we in Nederland kunnen stoppen met het subsidiëren van wind- en zonneparken.’

Gasloos
Lidl werkt toe naar de inzet van 100 procent duurzaam opgewekte energie. Sinds 2018 zijn alle Lidl-filialen al gasloos en in 2021 werd de duurzaamste supermarkt van Nederland geopend: Lidl Zero Almere Oosterwold. Deze winkel is volledig CO2- en energieneutraal. In het omliggende zonnepark bij deze Lidl Zero zorgen 1.566 zonnepanelen voor de energieopwekking van het filiaal.

Landelijk ligt er ruim 100.000 vierkante meter aan zonnepanelen op de daken van de Lidl-filialen en distributiecentra. Omdat er een grens zit aan de uitbreiding ‘op eigen terrein’ worden alternatieven bekeken om de levering van duurzame energie te waarborgen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten