logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
19 september 2023

Realtime interface op stoom: tientallen projecten met opweksturing in voorbereiding bij netbeheerders

De 3 regionale netbeheerders Enexis, Liander en Stedin hebben een groot aantal projecten in voorbereiding om bij vele tientallen klanten via de realtime interface de opwek van wind- en zonne-energie aan te sturen.

Daarmee kunnen de netbeheerders het terugleverende vermogen van windmolens en zonnepanelen reduceren op die momenten dat het stroomnet overbelast dreigt te worden. En dat geeft de netbeheerders het benodigde vertrouwen om in drukbezette gebieden méér windmolens en zonnepanelen aan te sluiten.

Met de realtime interface die de netbeheerders en marktpartijen in de afgelopen jaren samen hebben ontwikkeld, is een oplossing in het leven geroepen om het door windmolens en zonnepanelen opgewekte vermogen regelbaar te maken. De realtime interface kan voor meerdere toepassingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld noodcurtailment bij teruglevering waarbij het afregelen door opwekkers in die gevallen de enige mogelijkheid is om uitval van het stroomnet te voorkomen. Een andere toepassing is het verlaten van de enkelvoudige storingsreserve om zo de beschikbare transportcapaciteit voor opwekkers te verhogen. Weer een andere toepassing is de uitvoering van congestiemanagement.

Technische specificatie
Bij de ontwikkeling van de realtime interface is door alle betrokkenen gekozen voor het ontwikkelen van een technische specificatie en doelbewust niet voor de ontwikkeling van een fysiek product. Door de interface functioneel te specificeren, hebben de netbeheerders en hun klanten – de ‘aangeslotenen’ – de kans om naar eigen inzicht een product te kiezen om invulling te geven aan de technische specificatie.

Netbeheerder Stedin paste vorig jaar voor het eerst de realtime interface toe. Aan de Wolgaweg in het havengebied van Rotterdam werd een 4 megawattpiek groot zonnedak van Sunrock voorzien van de realtime interface. Die eerste versie had alleen de mogelijkheid om zonnepanelen uit te schakelen. Het afgelopen jaar heeft dan ook in het teken gestaan van productontwikkeling, integratie met centrale systemen, praktijktesten, ontwikkeling van toepassingskaders en het opstellen van instructies voor nieuwe opwekkers.

Implementatie
‘Als 3 regionale netbeheerders hebben we flinke vorderingen gemaakt met de implementatie van het netbeheerdergedeelte’, vertelt Liander-woordvoerder Ceriel Thissen. ‘Concreet betekent dit dat we in samenwerking met fabrikanten productimplementaties van het netbeheerderdeel realiseren. Ook voor het deel bij de aangeslotenen zijn diverse commerciële partijen bezig met productimplementaties. Daarbij zijn zowel voor het netbeheerder- als het aangeslotene deel diverse producten aangeboden bij DNV, die ze aan een test heeft onderworpen.’

Inmiddels zijn de eerste 2 realtime interfaces goedgekeurd. Allereerst de Teleport van Withthegrid en daarnaast de A-8000 Series van Siemens voor de zijde van de netbeheerders. Beide producten hebben de labtesten van DNV doorstaan en kunnen daarmee gebruikt worden voor praktijktesten. Voor een grootschalige uitrol dienen de 2 producten nog getest te worden conform de definitieve technische specificatie.

Praktijktesten
Deze vorderingen maken het ook voor Liander mogelijk om te starten met praktijktesten. ‘Op dit moment worden de testlocaties geselecteerd, in samenwerking met verschillende producenten van duurzame energie’, duidt Thissen. ‘Doel van de testen is om te zien of de realtime interface in de praktijk ook daadwerkelijk werkt zoals bedoeld. Verder wordt bepaald of zowel de netbeheerder als de aangeslotene technisch in staat is om de voorbereiding, installatie en configuratie uit te voeren. De geleerde lessen zullen verwerkt worden in de definitieve technische specificatie die aan het einde van het kalenderjaar gepubliceerd wordt. Vervolgens zullen we als Liander begin volgend jaar starten met de uitrol van de realtime interface. Momenteel worden in samenwerking met brancheverenigingen van duurzame opwek namelijk ook de toepassingskaders nog uitgewerkt. Dat zijn de afspraken voor het gebruik van de realtime interface voor specifieke toepassingen. We verwachten dat deze toepassingskaders dit najaar gepubliceerd zullen worden.’

Lees het volledige artikel hieronder in de september 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten