Via de BOSA-regeling kunnen amateursportclubs sinds enkele jaren subsidie krijgen voor bouw- en onderhoudskosten van hun accommodaties. Dit kalenderjaar werd daarbij al 63 miljoen euro besteed van de 77 miljoen euro die beschikbaar is. De verwachting is dan ook dat de subsidiepot in de komende maanden leeg gaat.
75,1 miljoen euro
De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUSI) – die opereert onder de vlag van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en meer dan 117 regelingen uitvoert waaronder de BOSA – meldt in 2022 zo’n 20.000 keer subsidie te hebben verleend. Daarmee is een totaalbedrag van ongeveer 3,7 miljard euro gemoeid.
Via de BOSA-regeling werd daarbij vorig jaar 75,1 miljoen euro subsidie toegekend, waarbij de sportclubs een recordbedrag van 364,1 miljoen euro investeerden.
Voetbalclubs
Uit nieuwe cijfers blijkt dat voetbalclubs vorig jaar het vaakst een beroep deden op de subsidiepot. Voetbal is dan ook nog altijd de grootste amateursport van het land en 1,2 miljoen Nederlanders zijn aangesloten bij een van de ruim 3.000 voetbalclubs. De nummer 2 sport van Nederland, tennis, wist de weg naar de BOSA-regeling eveneens goed te vinden.
310 procent
Ondanks dat de hoeveelheid voor zonnepanelen toegekende subsidie in 2022 met 310 procent is gegroeid ten opzichte van 2021, is er één maatregel die zonnepanelen voor zich moeten dulden: sportverlichting. De hoeveelheid toegekende subsidie groeide daar met maar liefst 344 procent. Daarmee is duidelijk zichtbaar dat sportclubs vanwege de energiecrisis de BOSA-subsidie met beide handen hebben aangegrepen om hun energierekening te drukken.
Naast isolatie en warmtepompen was er nog 1 technologie die afgelopen kalenderjaar een significante groei kende: het hergebruik van regenwater en infiltratiesystemen. Daarvoor werd ruim 1 miljoen euro subsidie toegekend.
Zuid-Holland aan kop
Tot slot kwamen de meeste subsidieaanvragen vorig jaar uit de provincie Zuid-Holland, waarbij Noord-Holland en Gelderland op gepaste afstand volgen. In Zeeland en Flevoland werden de minste subsidieaanvragen toegekend.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.