In Nederland worden de dalende energieprijzen en de onzekerheid over de afbouw van de salderingsregeling als een belangrijke oorzaak gezien. Acties van energiebedrijven die extra kosten invoeren voor zonnepaneeleigenaren worden daarnaast als olie op het vuur gezien.
In de tweede helft van augustus namen ruim 100 installatiebedrijven deel aan een enquête van de redactie van Solar Magazine die tal van vragen over actuele ontwikkelingen in de zonne-energiemarkt bevatte.
Nederland en België
38 procent van de installateurs die de vragenlijst heeft ingevuld, is alleen in de residentiële zonne-energiemarkt actief. 56 procent is zowel actief in de consumenten- als zakelijke zonne-energiemarkt. Tot slot is 6 procent van de installateurs enkel actief in de zakelijke zonne-energiemarkt.
95 procent van deze installateurs monteert in Nederland, 13 procent (ook) in Vlaanderen en 2 procent (ook) in Wallonië. Opvallend is dat 65 procent van de installateurs uit Nederland en België die aan de enquête heeft deelgenomen, aangeeft al daadwerkelijk thuisbatterijen te installeren.
Volop groei
Maar liefst 71 procent van de installateurs heeft zijn omzet in de eerste helft van het kalenderjaar zien stijgen, waarbij de meeste een omzetgroei van 25 tot 50 procent melden. 19 procent van de installatiebedrijven heeft de omzetgroei gelijk zien blijven en 10 procent meldt een omzetdaling. Deze laatste groep bedrijven meldt te kampen met teruglopende verkopen van zonnepanelen. De krimp varieert daarbij van 10 tot 80 procent en bedraagt gemiddeld 29 procent.
Negatieve verwachtingen
De marktverwachtingen van installateurs voor de tweede helft van het kalenderjaar zijn een stuk negatiever. Slechts 10 procent van de installateurs verwacht omzetgroei. Op 1 installateur na, zijn al deze respondenten actief in de consumentenmarkt, en een deel van hen ook in de zakelijke zonne-energiemarkt. 39 procent van de installatiebedrijven verwacht dat de omzet stabiliseert en tot slot verwacht 51 procent een krimp.
De Nederlandse installateurs zijn daarbij net zo negatief als hun Belgische collega’s. Want bijna 3 op de 5 installatiebedrijven die in Vlaanderen actief zijn, verwachten een krimp. Van alle installateurs die verwachten dat hun omzet daalt, denkt 100 procent dat de omzet van de verkoop van zonnepanelen gaat teruglopen. Slechts 1 op de 4 installateurs denkt dat de verkoop van thuisbatterijen zal dalen.
Olie op het vuur
De redenen waarom installateurs verwachten dat de verkopen in de tweede helft van het kalenderjaar gelijk of lager zullen zijn, kennen een grote diversiteit maar tonen tegelijkertijd ook veel overeenkomsten. ‘De energieprijzen dalen momenteel, de afbouw van het salderen maakt de consument bang en de mediaberichtgeving over de extra toeslag van Vandebron voor zonnepaneelklanten gooit ook olie op het vuur’, vat een van de Nederlandse installateurs het pakkend samen.
‘Er komen geen leads binnen’, schrijft een ander. ‘We zien weinig referenties sinds het tweede kwartaal, geen reacties op de website en ook leadgeneratoren leveren nauwelijks leads. Er zijn veel afwachtende mensen, omdat ze het gevoel hebben niet te weten waar de markt naartoe gaat. Ook is er veel negativiteit rondom zonnepanelen: lagere rendementen door het uitvallen van omvormers door te hoog oplopende spanning op het stroomnet, lagere terugleververgoedingen van energieleveranciers en nu ook nog betalen bij Vandebron. Mensen geloven er steeds minder in dat zonnepanelen wel een voordeel voor ze zijn.’
Lees het volledige artikel hieronder in de september 2023-editie van Solar Magazine.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.