logo
wvhj2023
© Google
© Google
31 augustus 2023

Google presenteert nieuwe software om potentie zonnepanelen in kaart te brengen

Google heeft 3 application programming interface (api’s) gepresenteerd voor het Google Maps Platform waarmee ontwikkelaars eenvoudig informatie over zonne-energie, luchtkwaliteit en pollen in kaart kunnen brengen.

Een api wordt gebruikt om op een standaardmanier gegevens uit te wisselen tussen apps. De 3 nieuwe api’s van Google gebruiken kunstmatige intelligentie (ai) en machine learning om samen met luchtfoto’s en milieugegevens actuele informatie te bieden over het zonpotentieel, de luchtkwaliteit en pollenniveaus.

België en Nederland
Om het gebruik van zonnepanelen aan te moedigen, lanceerde Google in 2015 Project Sunroof om mensen te helpen het geschatte potentieel aan zonne-energie en besparingen in hun omgeving te verkennen.

Bedrijven raakten volgens de internetgigant al snel geïnteresseerd in toegang tot deze informatie en daarom gaat Google de informatie nu ook voor bedrijven aanbieden. De nieuwe Solar api maakt gebruik van kaart- en rekenhulpmiddelen om gedetailleerde gegevens over het potentieel aan zonne-energie op daken beschikbaar te maken voor meer dan 320 miljoen gebouwen in 40 landen, zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan. De software is bijna voor heel West- en Midden-Europa beschikbaar, waaronder België en Nederland. Voor Nederland geldt dat de software voor slechts een deel van het land beschikbaar is, waarbij Noord- en Zuid-Holland niet volledig in kaart zijn gebracht. Wel zijn van de G4-steden – Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht – hogeresolutiebeelden beschikbaar.

‘Eindpunten’
Om de inzichten over zonne-energie te verkrijgen, heeft we een ai-model ‘getraind’ om 3D-informatie over de geometrie van het dak rechtstreeks uit luchtfoto’s te halen, inclusief details over bomen en schaduw. Bovendien houdt de Solar api rekening met factoren zoals historische weerpatronen in het gebied en energiekosten. Dit betekent dat bijvoorbeeld zonnepaneelinstallateurs kunnen zien hoeveel zonlicht gebouwen ontvangen en wat de potentiële energiebesparingen zijn, nog voordat ze het gebied bezoeken.

De api biedt 2 verschillende eindpunten. Het eindpunt Building Insights biedt details over de locatie, afmetingen en het potentieel voor zonne-energie van een gebouw. Het bevat informatie zoals de grootte en helling van het dak en de gemodelleerde energieproductie van een dakopstelling. Het eindpunt Gegevenslagen biedt details over het gebied rondom een gebouw. Het gaat bijvoorbeeld om schaduw die de prestaties van een zonne-energiesysteem kan beïnvloeden en een digitaal oppervlaktemodel van het dak dat de gedetailleerde plaatsing en lay-out van het zonnepaneelsysteem kan vergemakkelijken.

Luchtkwaliteit en pollen
Naast het terugdringen van emissies stelt Google ook gericht te zijn op het helpen van mensen om zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Vorig jaar werd al een luchtkwaliteitslaag in Google Maps geïntroduceerd. Omdat er wereldwijd steeds meer behoefte is aan betere informatie over de luchtkwaliteit is nu Air Quality api in het Google Maps Platform ingebouwd. Deze toont gegevens over de luchtkwaliteit, heatmaps van vervuiling en details over vervuilende stoffen voor meer dan 100 landen over de hele wereld.

De temperatuurstijging en de uitstoot van broeikasgassen zorgen er ook voor dat pollenproducerende planten op meer plaatsen groeien en dat de pollenproductie toeneemt, wat extra nadelige gevolgen heeft voor mensen met allergieën zoals hooikoorts. De nieuwe Pollen api toont actuele polleninformatie voor de meestvoorkomende allergenen in meer dan 65 landen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten