logo
© Redlunar | Dreamstime.com
© Redlunar | Dreamstime.com
21 augustus 2023

Energy Storage NL vraagt nieuw kabinet om nationaal doel voor energieopslag

Energy Storage NL vraagt het nieuwe kabinet een energieopslagdoel te formuleren, een gelijk speelveld te creëren via transporttarieven en duidelijk te zijn over locaties, vergunningen en aansluitvoorwaarden.

In haar verkiezingsinzet schrijft de brancheorganisatie van de Nederlandse energieopslagsector dat de energietransitie momenteel vastloopt, doordat het energiesysteem de groei van het aanbod en vraag naar duurzame energie niet kan bijbenen. ‘Energieopslag is cruciaal om enorme maatschappelijke kosten van een vol elektriciteitsnet te voorkomen, de energietransitie te versnellen en onze nationale economische groei veilig te stellen’, schrijft Energy Storage NL.

20 gigawatt
Ondanks de meerwaarde van energieopslag, loopt Nederland volgens Energy Storage NL in Europa achteraan wat betreft het aantal gerealiseerde opslagprojecten. Een nationaal energieopslagdoel van 20 gigawatt in 2030 en het aanpakken van het ongelijk speelveld via aanpassing van de transporttarieven zijn 2 manieren om daar verandering in te brengen.

De brancheorganisatie constateert dat er een ongelijk speelveld is met landen als Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk, Ierland en Zwitserland omdat deze landen inmiddels een uitzondering voor energieopslag in de transporttarieven hebben doorgevoerd. ‘De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is momenteel bezig met een algehele herziening van de transporttarievensystematiek, dit zal naar verwachting 4 jaar duren’, schrijft Energy Storage NL. ‘Structureel is een eigen juridische status nodig voor energieopslag, maar om nu snelheid te maken vragen we om energieopslag, met meer dan 10 megawatt aan vermogen, voor maximaal 4 jaren te plaatsen binnen de bestaande categorie “opwekkers”, waardoor opslag wordt uitgezonderd van transporttarieven.’

Vergunningverlening
De branchevereniging constateert tot slot dat er momenteel veel onduidelijkheid heerst over geschikte locaties, bijbehorende vergunningen en aansluitvoorwaarden van energieopslagprojecten. De Rijksoverheid kan volgens de organisatie een duidelijke rol innemen door samen met netbeheerders en provincies geschikte batterijlocaties aan te wijzen, bij de aanleg van nieuwe warmtenetten warmteopslaglocaties als vast criterium mee te nemen en moleculenopslag in depots, lege gasvelden en zoutcavernes geschikt te maken.

Energy Storage NL vraagt de overheid daarom om regie te nemen rondom het aanwijzen van geschikte locaties voor energieopslag, de bijbehorende vergunningverlening en aansluitvoorwaarden.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten