logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
18 augustus 2023

Enexis meldt nieuwe problemen op stroomnet Brabant, Groningen en Overijssel

Netbeheerder Enexis meldt dat deze zomer meerdere nieuwe knelpunten zijn ontstaan op het hoogspannings- en middenspanningsnet in de provincies Noord-Brabant, Groningen en Overijssel.

Ook heeft de netbeheerder meerdere congestieonderzoeken afgerond.

Oranje voor afname
Enexis heeft bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) melding gemaakt van transportschaarste voor afname op de volgende stations:

  • Overijssel: Almelo Mosterdpot en Oldenzaal
  • Noord-Brabant: Best.

Enexis gaat in al deze gebieden onderzoek doen naar congestiemanagement. Voorlopig geeft de netbeheerder voor de betreffende stations geen offertes met transportcapaciteit uit aan grootverbruikers. Deze gebieden zijn nu oranje op de congestiekaart.

Geel voor afname
In Groningen en Overijssel heeft Enexis ook een aantal nieuwe gebieden op de congestiekaart de kleur geel gegeven. Dat betekent dat het voor grootzakelijke klanten nog steeds mogelijk is om een nieuwe of zwaardere aansluiting met transportcapaciteit te krijgen, maar dat de beschikbare capaciteit bijna vergeven is.

Offertes voor grootverbruikers zijn in deze gebieden daarom maar 1 in plaats van 3 maanden geldig. Bovendien informeert de netbeheerder in deze regio bij bedrijven alvast over de mogelijkheden van congestiemanagement en de inzet van flexibel vermogen. Het gaat om de transportschaarste voor afname bij de volgende stations:

  • Overijssel: Enschede Van Heekstraat, Enschede Wesselerbrink, Goor, Hardenberg, Hengelo Weideweg, Nijverdal, Tubbergen en Vroomshoop.
  • Groningen: Groningen Hunze.

Geel voor teruglevering
Tot slot meldt Enexis transportschaarste op stations in gebieden waar de landelijke netbeheerder TenneT op dit moment al knelpunten heeft in het hoogspanningsnet. De meldingen hebben om die reden geen extra impact voor de Enexis-klanten.

Het gaat om blokken in de hoog- en laagspanningsstations voor teruglevering van stroom in:

  • Noord-Brabant: Helmond Zuid.
  • Groningen: Drenthe Stadskanaal.
  • Drenthe: Bargermeer en Gasselte Kraanlanden.

9 congestieonderzoeken afgerond, uitkomst negatief

Enexis heeft het afgelopen half jaar hard gewerkt aan nieuwe onderzoeken naar congestiemanagement. De eerste 9 onderzoeken zijn inmiddels afgerond.

Het gaat om de volgende onderzoeken:

  • Congestie afname: Hapert, Eindhoven West, Meppel (2 rapporten voor 2 blokken).
  • Congestie teruglevering: Hapert, Kelpen, Haps (2 rapporten voor 2 blokken) en Veenoord.

Uit de congestieonderzoeken blijkt dat congestiemanagement nergens voor extra ruimte voor grootzakelijke klanten gaat zorgen. Enexis waarschuwt dat het bedrijven kan gaan verplichten om flexibel vermogen aan te bieden wanneer de flexibiliteit die op vrijwillige basis wordt aangeboden onvoldoende is om de netcongestie te verminderen. Hoe dit er precies uitziet, moet nog worden uitgewerkt. De netbeheerder stelt er alles aan te doen om te voorkomen dat die verplichting nodig is en blijft onderzoeken of het met grote klanten tot vrijwillige afspraken kan komen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten