logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
18 juli 2023

TenneT koopt 200 megawattuur aan batterijen van Fluence

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft een contract gesloten met Fluence voor de aanschaf van 200 megawattuur aan batterijen. De ‘Grid Boosters’ worden geïnstalleerd bij 2 onderstations in Duitsland.

De energieopslagsystemen met een vermogen van 100 megawatt en opslagcapaciteit van 100 megawattuur per stuk worden gerealiseerd bij Audorf Süd in Sleeswijk-Holstein en Ottenhofen in Beieren.

Fluence Ultrastack
De batterijen zullen volgens TenneT de transmissiecapaciteit van bestaande elektriciteitsverbindingen verhogen, netinterventies minimaliseren, de penetratie van hernieuwbare energie verhogen, de uitbreiding van het stroomnet beperken, de bevoorradingszekerheid verbeteren en de kosten voor de consument helpen drukken.

Fluence gaat hierbij de Fluence Ultrastack leveren: een energieopslagproduct dat ontworpen is om te voldoen aan de hoge beschikbaarheidseisen van kritieke infrastructuur. ‘Duitsland staat voor nieuwe uitdagingen in een snel transformerende energiesector, waaronder groeiende duurzame opwekkingscapaciteit die ver van de belastingscentra ligt’, stelt Roman Loosen, chief business operations and transformation officer bij Fluence. ‘Grid Boosters kunnen sneller, goedkoper en flexibeler worden ingezet dan traditionele netinfrastructuur.’

Werking
Tot nu toe werd het hoogspanningsnet in Duitsland geëxploiteerd volgens het ook in Nederland bekende n-1 principe. Dit betekent dat de hoogspanningslijnen niet volledig worden benut om in te kunnen grijpen en een veilige werking van het systeem te kunnen garanderen in geval van een stroomstoring.

In de toekomst zullen Grid Boosters, naast andere middelen, deze functie vervullen zodat de transmissiecapaciteit van bestaande hoospanningslijnen bijna tot de volledige capaciteit – dus ook de reservecapaciteit – kan worden verhoogd.

54,5 gigawatt
De Grid Boosters van TenneT zijn de pilotprojecten die gepland staan in het in 2019 gepubliceerde netontwikkelingsplan voor elektriciteit. Eerst wordt het concept op kleine schaal getest met de 2 energieopslagsystemen in Audorf Süd en Ottenhofen. In het tweede ontwerp van het netontwikkelingsplan voor de periode 2037/2045 gaan de transmissiesysteembeheerders uit van maximaal 54,5 gigagwatt aan grote energieopslagsystemen in het Duitse net tegen 2045 volgens scenario C2045.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten