Het inzamelpercentage van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) – oftewel e-waste – wordt in Nederland jaarlijks gerapporteerd door het Nationaal (W)EEE Register (NWR). Het afgelopen kalenderjaar behaalde inzamelingspercentage komt uit op 28 procent en exclusief zonnepanelen op 41 procent. Het inzamelpercentage daalt de afgelopen jaren met name door de sterke toename van op de markt gebrachte producten met een lange levensduur, zoals zonnepanelen en elektrische fietsen.
(W)EEE Register
In Nederland moeten producenten, verwerkers, webshops, importeurs en exporteurs van elektrische en elektronische apparatuur zich inschrijven bij het Nationaal (W)EEE Register. Zij moeten jaarlijks rapporteren aan dit register. Hiertoe zijn bij het Nationale (W)EEE Register alle collectieve inzamelsystemen geregistreerd, waaronder Stichting OPEN.
Bedrijven die zich niet willen aansluiten bij een van de bovenstaande inzamelcollectieven – en dus zelf de registratie en inzameling moeten verzorgen van het door hen op de markt gezette volume vanwege de verplichtingen uit de WEEE-Richtlijn – moeten zich registreren bij het Nationale (W)EEE-register.
1.035 ton ingezameld
Onderstaande grafieken tonen de totale hoeveelheid zonnepanelen die in Nederland in de handel gebracht is, de zogenaamde ‘Put on Market’ (PoM), en de ingezamelde hoeveelheid zonnepanelen.
Daarbij is de forse groei die de Nederlandse zonne-energiemarkt in 2022 doormaakte duidelijk zichtbaar, want er werd een recordhoeveelheid van 318.847 ton zonnepanelen op de markt gebracht.
Bovendien werd – nadat de inzamelhoeveelheid in 2021 daalde – afgelopen jaar ook een recordhoeveelheid zonnepanelen ingezameld van 1.035 ton.
Collectieven versus individuele producenten
De herkomst van de ingezamelde hoeveelheid zonnepanelen is in onderstaande tabel weergegeven.
Type inzamelaar |
Ingezamelde hoeveelheid zonnepanelen |
Collectieven |
1.031 ton |
Individuele producenten |
4 ton |
Totaal |
1.035 ton |
Beoogd inzamelpercentage behaald
Onderstaande grafiek laat zien dat het voor 2019 beoogde recyclingpercentage ruimschoots behaald is. Onder recycling wordt verstaan het voorbereiden voor hergebruik (van het apparaat zelf of van onderdelen) en recycling (materiaalhergebruik). Het percentage nuttige toepassing is altijd gelijk of hoger dan het percentage recycling. Onder nuttige toepassing wordt onder meer verstaan het voorbereiden voor hergebruik (van het apparaat zelf of van onderdelen), recycling (materiaalhergebruik), energieterugwinning en gebruik als opvulmateriaal.
Noot: de recycling van zonnepanelen is in een opstartfase en vindt plaats volgens de CENELEC standaard.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.