logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
4 juli 2023

Negatieve stroomprijs bereikt ondergrens door windmolens en zonnepanelen

Zonneplan meldt dat de stroomprijs op de EPEX day-aheadmarkt zaterdag de ondergrens van -500 euro per megawattuur bereikte. De oorzaak van de negatieve stroomprijs lag in de lage vraag en grote aanbod wind en zon.

Afgelopen voorjaar kregen consumenten met een dynamisch energiecontract voor het eerst geld toe voor het gebruiken van stroom.

-500 tot 3.000 euro
Op de EPEX day-aheadmarkt wordt dagelijks stroom voor de volgende dag verhandeld. Op basis van de vraag en het aanbod dat verwacht wordt, komen per uur prijzen tot stand. De bandbreedte lag daarbij de afgelopen jaren tussen -500 tot 3.000 euro per megawattuur.

Nu de ondergrens dit jaar al enkele keren dichtbij kwam en afgelopen zaterdag zelfs bereikt is, lijkt het volgens Zonneplan een kwestie van tijd voordat deze grens wordt verlegd. Het energiebedrijf verwacht dat deze binnenkort opschuift naar -1.000 euro per megawatt.

43 eurocent
Voor huishoudens met een dynamisch energiecontract betekende de record negatieve stroomprijs dat zij afgelopen zaterdagmiddag tot 43 eurocent per kilowattuur toekregen om stroom te gebruiken.

Het was de vijfde keer dit jaar dat de consumentenprijzen – dus inclusief energiebelasting en btw – onder 0 uitkwamen. De oorzaak voor de extreem negatieve uurtarieven schuilt in de combinatie van veel wind- en zonne-energie afkomstig van windmolens en zonnepanelen en tegelijkertijd weinig vraag naar stroom.

Elektrische auto
Met name voor huishoudens met een elektrische auto is er veel te verdienen aan dagen als deze met negatieve stroomprijzen. Zonneplan rekent voor dat een thuislaadpaal in de regel met 11 kilowatt laadt, wat betekent dat een consument met een elektrische auto in 6 uur tijd 66 kilowattuur zou kunnen laden. Met een lege accu had de eigenaar van bijvoorbeeld een Kia Niro zo 20 euro kunnen verdienen. Op een doordeweekse middag had het laden van diezelfde auto afgelopen week juist zo’n 15 euro gekost. Een verschil van 35 euro op een volle accu met 385 kilometer bereik.

Ongezonde situatie
‘Negatieve prijzen geven aan dat het aanbod van stroom op die momenten de vraag ruimschoots overstijgt’, stelt Frank Breukelman van Zonneplan, die spreekt van een ongezonde situatie. ‘In de praktijk komt het er dan op neer dat windmolens worden stilgezet en zonne-energiesystemen tijdelijk uitvallen. Op andere momenten hebben we echter een tekort aan duurzaam opgewekte stroom en moeten gas- en kolencentrales weer bijspringen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten