logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
30 juni 2023

4.917 aanvragen voor 16,5 gigawatt wind- en zonne-energie op wachtlijst Enexis

De wachtlijst van Enexis voor netaansluitingen om wind- en zonne-energie terug te leveren, is gegroeid tot 4.917 stuks. De bijna 5.000 aanvragen zijn goed voor een vermogen van ongeveer 16,5 gigawatt.

Niet alleen voor de teruglevering van duurzame energie, maar ook voor de afname van stroom kampt Enexis met een lange wachtlijst in de provincies Drenthe, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel. Zowel de wachtlijst voor afname als voor teruglevering heeft betrekking op grootverbruikers.

Noord-Brabant koploper
Waar Noord-Brabant een van de koplopers is bij de uitrol van zonne-energie, is de provincie ook koploper als het gaat om het aantal aanvragen op de wachtlijst. 47 procent van de aanvragen op de wachtlijst voor teruglevering is afkomstig uit de zuidelijke provincie; gemeten naar vermogen gaat het om 31 procent van de aanvragen. Op de wachtlijst voor afname is zelfs 67 procent van de aanvragen afkomstig uit Noord-Brabant; gemeten naar vermogen 62,7 procent.

Venray en Meeden
Voor het Limburgse elektriciteitsstation Venray staan de meeste aanvragen voor de teruglevering van stroom met windmolens dan wel zonnepanelen op de wachtlijst: 151 in totaal. Het Groningse elektriciteitsstation Meeden heeft echter de twijfelachtige eer om het meeste terugleververmogen op de wachtlijst te hebben: maar liefst 823,6 megawatt verdeeld over 28 aanvragen.

Den Bosch-Noord en Horst
Tot slot kent het Brabantse elektriciteitsstation Den Bosch-Noord in het werkgebied van Enexis de langste wachtlijst voor de afname van stroom, terwijl het Limburgse station Horst het grootste vermogen op de afnamewachtlijst heeft.

Congestieonderzoek in volle gang
Enexis meldde eerder deze maand dat alle in congestieonderzoeken gevonden extra netcapaciteit in Noord-Brabant en Limburg inmiddels vergeven is. De netbeheerder verwacht binnen 2 maanden de uitkomsten van TenneT’s congestieonderzoek voor afname van elektriciteit in Drenthe. Mogelijk levert dit extra aansluitcapaciteit op en kunnen klanten op de wachtlijst geholpen worden.

Verder wordt samen met TenneT congestieonderzoek uitgevoerd in Groningen, Drenthe en Overijssel. De resultaten van dit onderzoek worden eind 2023 verwacht. Door de huidige prognoses voorziet Enexis dat er niet voldoende capaciteit bij komt om alle klanten op de wachtlijst aan te sluiten op het elektriciteitsnet. In de tussentijd onderzoekt Enexis de mogelijkheden van congestiemanagement ook op de stations waar de congestie zich in het eigen stroomnet bevindt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten