Umicore heeft een industrieel gebouw op haar site in Olen, waar ook de hoofdzetel voor onderzoek en ontwikkeling van de Groep gevestigd is, omgebouwd tot het prototypingcentrum.
Katholieten
Umicore ziet solid-state batterijen als een drijvende kracht voor elektrische mobiliteit en aanvulling voor het bedrijf op het vlak van batterijmateriaaltechnologieën.
De installatie van 600 vierkante meter nieuwe installaties en apparatuur ondersteunt de volledige keten van de ontwikkeling van solid-state batterijen – van de formulering van de materialen, hun karakterisering en productie, tot de assemblage van batterijcellen en de daaropvolgende tests op batterijniveau. Met deze benadering is het mogelijk om nieuwe materiaalcategorieën te ontwikkelen, waaronder katholieten die kathode-actieve materialen en vaste elektrolyten combineren.
Batterijchemie
‘Het unieke prototypingcentrum zal onze innovatie en ons technologisch leiderschap op het gebied van solid-state batterijchemie, die we sinds 2017 ontwikkelen met meerdere belangrijke patenten, verder opschalen en bevorderen’, aldus Mathias Miedreich, chief executive officer van Umicore. ‘We zijn toegewijd aan onze positie als koploper in de sector van kathodematerialen en deze nieuwe faciliteit is een cruciale stap om ons leiderschap nog verder te versterken, onze capaciteit voor prototyping te vergroten en daarmee ons vermogen om onze klanten te ondersteunen met een factor van meer dan 10.’
Droge lucht
Bij de ontwikkeling van solid-state batterijen worden materialen gebruikt die uiterst gevoelig zijn voor vocht en die dan ook een gespecialiseerde infrastructuur vereisen, zoals uitzonderlijk droge lucht. De vochtigheidsgraad in het laboratorium van Umicore bedraagt minder dan 0,1 procent aangezien er elk uur 200.000 kubieke meter droge lucht door de installaties wordt geblazen. De droge lucht is essentieel voor het nauwkeurig testen, analyseren en ontwikkelen van deze nieuwe generatie kathode-actieve materialen.
De ultradroge lucht behoudt de stabiliteit van de batterijmaterialen en verlengt hun levensduur, waardoor minder vaak materiaal moet worden vervangen. In plaats van te moeten werken in geïsoleerde handschoenkasten, kunnen onderzoekers producten vrijer manipuleren in een grotere, open ruimte. Deze droge ruimtes zijn bovendien energiezuinig omdat nauwkeurige tests en analyses het aantal herhalingen met testen en fouten minimaliseren.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.