Solar Magazine - Innovatiesubsidie voor lichtgewicht zonnepanelen, kunststof zonneboiler, warmtebatterij en fruitvoltaics
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Innovatiesubsidie voor lichtgewicht zonnepanelen, kunststof zonneboiler, warmtebatterij en fruitvoltaics
© GroenLeven

Innovatiesubsidie voor lichtgewicht zonnepanelen, kunststof zonneboiler, warmtebatterij en fruitvoltaics

Een kunststof zonneboiler, fruitvoltaics, radicale elektrificatie van de industrie op zonne-energie, een energy hub met lichtgewicht zonnepanelen. Het zijn beoogde resultaten van een reeks nieuwe innovatieprojecten.

Deze gingen afgelopen kalenderjaar via diverse Nederlandse subsidieregelingen – van DEI+ tot HER+ en PPS-toeslag – en onder de vlag van de Topsector Energie van start. De redactie van Solar Magazine neemt ze onder de loep.

CO2-reductie door radicale elektrificatie
Het doel van dit innovatieproject is om door radicaal te elektrificeren de CO2-uitstoot van het productieproces van de Huijbregts Groep sterk te verminderen. Zo worden op de fabriekshallen zonnepanelen gelegd waarmee jaarlijks ruim 1.700 megawattuur elektriciteit opgewekt wordt. Vanwege het volle stroomnet kan de opgewekte zonne-energie niet teruggeleverd worden en om deze reden gaat het bedrijf investeren in systemen waarmee – bijna – alle warmte die voor het productieproces nodig is, elektrisch wordt opgewekt. Tevens wordt geïnvesteerd in productieprocessen die eveneens elektrisch aangestuurd worden.

Hat gaat onder meer om 4 kanaal-warmtepompsystemen – inclusief aanpassen van de huidige warmtepompen met extra warmte-terugwinning (wtw)-voorziening – automatische emballagereiniging, gecombineerde elektrische boilers met buffers en een intern energiemanagementsysteem. Het resultaat van het project is dat er in het gehele productieproces van Huijbregts 9 procent minder energie verbruikt wordt. Daarnaast wordt een reductie van het gasgebruik van ruim 70 procent gerealiseerd. Het elektriciteitsverbruik zal met 24 procent toenemen, waarbij 38 procent van het totale elektriciteitsverbruik met de eigen zonnepanelen wordt opgewekt. Het innovatieproject – beschikt binnen de subsidieregeling Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) – wordt in september afgerond.

Fruitvoltaics: Zon en fruit samen op het land
Het innovatieproject ‘Fruitvoltaics: Zon en fruit samen op het land’ wordt gefinancierd via de DEI-regeling en kent een looptijd tot en met maart 2026. Penvoerder GroenLeven wil met het project aantonen dat de grootschalige inzet van fruitvoltaics – het telen van fruit onder zonnepanelen –aantrekkelijk is voor telers. Het innovatieproject – dat moet leiden tot een agri-pv-installatie van 8,93 hectare bij tuinderij Van Hoof in het Brabantse Olland – zal aantonen dat de totale bedrijfsvoering optimaal kan worden door energieopwekking te combineren met fruitteelt. Het project moet als voorbeeld voor de fruitteeltsector in Nederland dienen, zodat meer fruittelers voor de techniek kiezen.

Lees het volledige artikel hieronder in de juni 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Manager Warmtepompen

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Lens zoekt:

KAM-coördinator

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!