Sinds 1 oktober werden in Vlaanderen meer dan 6.300 premieaanvragen voor een warmtepomp ingediend via het loket van Mijn VerbouwPremie, dat in totaliteit al meer dan 100.000 aanvragen te verwerken kreeg.
3.000 en 2.000 euro
Normaal gezien zou vanaf 1 januari 2024 de verhoogde premie voor lucht-water warmtepompen – de premie is 3.000 euro – en hybride warmtepompen – de premie is 2.000 euro – terugvallen naar respectievelijk 2.250 en 1.500 euro voor eindfacturen. Er is nu besloten om bij iedere aanvraag tot eind 2025 deze verhoogde premies van kracht te laten blijven.
‘Warmtepompen breken steeds meer door bij de renovatie van woningen en appartementen’, aldus Demir. ‘Door de erg hoge vraag zijn er lange wachttijden om een warmtepomp te installeren. Hierdoor dreigden duizenden gezinnen terug te moeten vallen op lagere premies. Op het ogenblik dat de markt van de warmtepompen bij renovatie eindelijk begint door te breken, is het absoluut geen goed idee om nu al de premie te verlagen. Daarom verlengen we de verhoogde steun.’
Stookolie en aardgas
Verder stapt de Vlaamse regering zoals eerder al aangekondigd, versneld af van stookolie en aardgas. 2 weken geleden besliste de Vlaamse regering om de Mijn VerbouwPremie voor gascondensatieketels versneld stop te zetten, te weten vanaf 1 november 2023. Deze maatregelen werden ook al aangekondigd in het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP).
Demir roept tot slot andere Belgische overheden op geen maatregelen te nemen die het renovatiebeleid tegenwerken. Daarmee verwijst ze naar de geplande federale btw-verhoging op renovaties binnen de fiscale hervorming. ‘Ik kan alleen maar hopen dat de federale collega’s de geplande btw-verhoging op renovaties afvoeren. Dat zou een gigantische rem zijn voor de klimaat- en energietransitie en het voor gezinnen die willen renoveren moeilijker maken, met gevolgen voor de bouwsector. Het zou van samenwerkingsfederalisme getuigen geen maatregelen te nemen die het Vlaamse renovatiebeleid tegenwerken. Met de geplande btw-verhoging wordt niet alleen het Vlaams beleid tegengewerkt, maar het zou ook een gigantische rem zijn voor de klimaat- en energietransitie en het voor gezinnen die willen renoveren moeilijker maken.’