De Natuur en Milieufederaties hebben de afgelopen periode in 8 provincies voor de derde keer de Training Energieboswachter gegeven, waardoor Nederland nu in totaal over ongeveer 220 Energieboswachters beschikt.
Ander verdienmodel
Ieder jaar groeit volgens de natuurorganisaties het animo. De Energieboswachters waken als burgerexperts over het natuurinclusief realiseren van een wind- of zonnepark. Hiermee zijn ze gesprekspartners voor projectontwikkelaars, gemeenten en energiecoöperaties die aan de slag willen met het opwekken van duurzame energie.
De natuurorganisaties benadrukken dat om de klimaatdoelen in Nederland te behalen, het meer dan ooit nodig is om écht vaart te zetten achter de energietransitie. Wind- en zonneparken zijn daarbij volgens hen een onmisbaar puzzelstukje. Zonder een zorgvuldige inpassing zetten die projecten echter extra druk op lokale flora en fauna, maar tegelijkertijd zien ze veel kansen om met wind- en zonne-energieprojecten bij te dragen aan natuurherstel en -versterking. ‘Als de natuur op werkelijke waarde wordt geschat, worden zonneparken voortaan beter ontworpen, met ook een ander verdienmodel’, aldus een deelneemster aan de Training Energieboswachter.
Gemeentelijk biodiversiteitsbeleid
Energieboswachters dragen namelijk zorg voor een zorgvuldig ontwerpproces, waarbij de lokale gebiedskennis ten volle wordt benut. Het steeds groter wordende netwerk aan Energieboswachters maakt het realiseren van natuurinclusieve energieprojecten gangbaarder.
Een van de kersverse Energieboswachters is Jimme Zoete uit Groningen en hij is enthousiast over zijn nieuwe titel: ‘De energietransitie is alleen toekomstbestendig als die ook natuurinclusief is. Dat moeten we samen doen. Door de Training Energieboswachter is dit bereikbaar voor veel mensen door heel Nederland.’ Ook Energieboswachter Jos van Betuw uit Hulhuizen ziet volop kansen: ‘Met deze kennis kan ik zon- en windprojecten voortaan beter beoordelen op ecologische kwaliteit en advies geven voor verbeteringen. Ik kan ook gerichter inbreng geven voor vernieuwing van het gemeentelijk biodiversiteitsbeleid. Hopelijk leidt dat tot betere plannen.’
Naar verwachting wordt het netwerk van Energieboswachters in 2024 nog verder uitgebreid.