De bijdrage van warmtepompen aan de totale hoeveelheid hernieuwbare energie is volgens het CBS met 7 procent nog relatief klein, maar stijgt wel.
20 petajoule
De totale hoeveelheid van warmtepompen onttrokken warmte nam in 2022 vergeleken met een jaar eerder met ruim een kwart toe tot meer dan 20 petajoule. Warmtepompen spelen volgens de onderzoekers dan ook een steeds grotere rol bij de verwarming van gebouwen.
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat Nederland eind vorig jaar circa 1,9 miljoen warmtepompen telde, waarvan maar liefst 22 procent vorig jaar geïnstalleerd werd.
Woningen
77 procent van de in Nederland geïnstalleerde warmtepompen bevindt zich bij woningen, zoals te zien in onderstaande grafiek.
Soorten warmtepompenHet CBS maakt in zijn statistieken onderscheid tussen 3 soorten warmtepompen: buitenlucht-lucht, buitenlucht-water en bodem. Lucht-lucht warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht om een gebouw te verwarmen, maar kunnen ook worden ingezet om te koelen. Lucht-water warmtepompen halen ook energie uit de lucht, maar geven deze door aan het afgiftesysteem van een gebouw. Dat gaat bij dit type warmtepomp daarmee via verwarming van water, dus via radiatoren of vloerverwarming. Hierdoor is het met een lucht-water warmtepomp ook mogelijk tapwater te verwarmen. Een bodem warmtepomp maakt tot slot gebruik van energie uit de bodem. Een vierde soort warmtepomp waarvan het CBS voortaan ook statistieken gaat vergaren, is de hybride warmtepomp. Bij deze techniek vormt de warmtepomp een combinatie met de cv-ketel. |
Nieuw recordjaar op komst
De Vereniging Warmtepompen – die maandelijks de verkoop van warmtepompen uit verkoopcijfers van haar leden monitort en 90 procent van de markt afdekt – meldde recent dat in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar 42.000 warmtepompen werden geïnstalleerd bij woningen. Vorig jaar waren dat er 22.000. Op basis van deze kwartaalcijfers heeft de brancheorganisatie de voorzichtige prognose afgegeven voor 2023 van minimaal 170.000 nieuwe warmtepompen in de woningbouw. In 2022 werden er volgens de vereniging in totaal 110.000 warmtepompen geïnstalleerd, wat al een recordaantal was.
Lucht-lucht warmtepompen
Belangrijke kanttekening is dat het cijfer van 42.000 exclusief lucht-lucht warmtepompen is (red. het CBS hanteert voor lucht-luchtwarmtepompen de term ‘buitenlucht-lucht warmtepompen’). Dit laatste type warmtepompen kan niet alleen verwarmen, maar ook koelen en dus tevens als airco functioneren.
‘Dit type warmtepompen is aan een snelle opmars bezig’, licht Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen, toe. ‘Ze worden overigens niet langer alleen ingezet om woningen en andere gebouwen te koelen, maar ook om bijvoorbeeld kantoren en woningen – veelal gedeeltelijk – te verwarmen.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.