Solar Magazine - Vergunning Statkraft voor combinatie zonnepark en landbouw in West Maas en Waal
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vergunning Statkraft voor combinatie zonnepark en landbouw in West Maas en Waal
© Statkraft

Vergunning Statkraft voor combinatie zonnepark en landbouw in West Maas en Waal

De gemeente West Maas en Waal heeft een onherroepelijke vergunning afgegeven voor een zonnepark van Statkraft dat de opwek van zonne-energie gaat combineren met landbouwactiviteiten.

‘Deze vergunning is een mooi resultaat van een constructief gesprek met de gemeente, omwonenden en andere stakeholders uit de regio’, aldus Pieter Biewenga, projectontwikkelaar zon bij Statkraft Nederland, over het nieuwe agri-zonnepark. ‘Het feit dat er ook geen bezwaren zijn ingediend laat zien dat het een breedgedragen plan is in de omgeving, waarbij de agrarische component hand in hand gaat met het opwekken van duurzame zonne-energie op een innovatieve manier.’

Solar trackers
Statkraft gaat in de zonneweide dubbelzijdige zonnepanelen gebruiken. Deze bifaciale pv-modules benutten ook het licht dat door de grond wordt gereflecteerd. De zonnepanelen bewegen mee met de zon – hiertoe worden ze van solar trackers voorzien –  waardoor de netto-opbrengst van de zonnepanelen hoger is.

Met een vermogen van ruim 13 megawattpiek gaat zonnepark Dalenstraat genoeg duurzame energie produceren voor bijna 4.300 huishoudens: jaarlijks zo’n 11 gigawattuur.

Landbouwmachines
Er blijft tussen de zonnepanelen voldoende ruimte over om de grond te bewerken met landbouwmachines. Direct onder de zonnepanelen, waar geen gewas kan groeien, plant Statkraft een kruidenrijk grasland dat een positief effect op de biodiversiteit moet hebben.

Verder zijn een wandelroute en een uitkijktoren gepland om het recreatieve en educatieve karakter van het zonnepark te versterken. Statkraft heeft samen met landschapsarchitectenbureau Eelerwoude een schetsontwerp gemaakt. Dit schetsontwerp is met de direct omwonenden besproken.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
EWS zoekt:

Vertegenwoordiger buitendienst Noord-Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!