‘Deze vergunning is een mooi resultaat van een constructief gesprek met de gemeente, omwonenden en andere stakeholders uit de regio’, aldus Pieter Biewenga, projectontwikkelaar zon bij Statkraft Nederland, over het nieuwe agri-zonnepark. ‘Het feit dat er ook geen bezwaren zijn ingediend laat zien dat het een breedgedragen plan is in de omgeving, waarbij de agrarische component hand in hand gaat met het opwekken van duurzame zonne-energie op een innovatieve manier.’
Solar trackers
Statkraft gaat in de zonneweide dubbelzijdige zonnepanelen gebruiken. Deze bifaciale pv-modules benutten ook het licht dat door de grond wordt gereflecteerd. De zonnepanelen bewegen mee met de zon – hiertoe worden ze van solar trackers voorzien – waardoor de netto-opbrengst van de zonnepanelen hoger is.
Met een vermogen van ruim 13 megawattpiek gaat zonnepark Dalenstraat genoeg duurzame energie produceren voor bijna 4.300 huishoudens: jaarlijks zo’n 11 gigawattuur.
Landbouwmachines
Er blijft tussen de zonnepanelen voldoende ruimte over om de grond te bewerken met landbouwmachines. Direct onder de zonnepanelen, waar geen gewas kan groeien, plant Statkraft een kruidenrijk grasland dat een positief effect op de biodiversiteit moet hebben.
Verder zijn een wandelroute en een uitkijktoren gepland om het recreatieve en educatieve karakter van het zonnepark te versterken. Statkraft heeft samen met landschapsarchitectenbureau Eelerwoude een schetsontwerp gemaakt. Dit schetsontwerp is met de direct omwonenden besproken.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.