De ruim 30.000 zonnepanelen wekken genoeg stroom op voor ongeveer 4.300 huishoudens. Het zonnepark is ontwikkeld door en in eigendom van PowerField.
Stroken open water
Bij het project wordt niet de gehele zandwinningsplas gebruikt, want rondom het zonnepark worden stroken open water aangehouden om natuurwaarden te behouden en te versterken. Dit open gedeelte wordt ook gebruikt door bevers die in de noordzijde van het gebied leven. Naar verwachting wordt het zonnepark voor de zomer in gebruik genomen.
Batterijen
PowerField plaatst sinds enige tijd bij zijn zonneparken batterijen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare netcapaciteit. Zonne-energie wordt dan tijdelijk opgeslagen om te worden gebruikt op de tijdstippen wanneer er veel vraag is naar energie. Ook bij Zonnepark Hattemerbroek is ruimte opgenomen voor het plaatsen van een batterij en de plaatsing wordt in de komende periode nader uitgewerkt.
Ontwikkeling landgoed
Het zonnepark staat de verdere ontwikkeling van landgoed Noorderhoek niet in de weg. Zo laat het bestemmingsplan de bouw van een 4-tal woningen toe. PowerField gaat onderzoeken of de bouwkavels worden verkocht, of dat er een alternatieve ontwikkeling mogelijk is.
GroenLeven bouwt het drijvende zonnepark en maakt gebruik van het zelfontwikkelde montagesysteem voor de drijvende zonnepanelen. De zonnepanelen worden niet op het water geplaatst, maar erboven op ‘zonnebootjes’. Dit creëert licht- en luchtstraten, zodat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Ook de transformatorhuizen drijven. Hierdoor gaat er maar één elektriciteitskabel naar het land, waardoor er minimale belasting is in de vaak ecologisch rijke oevers van zandwinplassen. Ook de verankering is daarop ingericht, doordat dit gebeurt in de bodem van de plas en niet in de oevers.
Leerzaam
‘Zonnepark Hattemerbroek is ons eerste drijvende project en de ontwikkeling hiervan was dan ook zeer leerzaam’, vertelt Jean-Louis Bertholet, chief executive officer van PowerField. ‘We kennen GroenLeven als een betrouwbare en ervaren partner, en zijn dan ook blij dat zij de bouw uitvoeren. De realisatie van Zonnepark Hattemerbroek draagt bij aan de duurzame ambities van de gemeente Oldebroek en de provincie Gelderland.’
Peter Paul Weeda, chief executive officer van GroenLeven, besluit: ‘Nederland is een klein land. Multifunctioneel ruimtegebruik is dan ook essentieel. We tonen als bedrijf wat er allemaal mogelijk is met zonnepanelen: op grote daken, als carport, boven fruit, op een luchthaven en dus ook drijvende zonneparken. Zo drijven er meer dan een half miljoen GroenLeven-zonnepanelen in Nederland. Daar ben ik ontzettend trots op. Ook op dit project bij Hattemerbroek. Het laat zien dat opwek van duurzame energie hand in hand kan gaan met natuur en ecologie.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.