Solar Magazine - GroenLeven en PowerField bouwen drijvend zonnepark van 16,4 megawattpiek
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GroenLeven en PowerField bouwen drijvend zonnepark van 16,4 megawattpiek
© PowerField

GroenLeven en PowerField bouwen drijvend zonnepark van 16,4 megawattpiek

GroenLeven en PowerField gaan een drijvend zonnepark van 16,4 megawattpiek bouwen bij Hattemerbroek in de omgeving van Zwolle. Het zonnepark ligt op landgoed Noorderhoek in een voormalige zandwinningsput.

De ruim 30.000 zonnepanelen wekken genoeg stroom op voor ongeveer 4.300 huishoudens. Het zonnepark is ontwikkeld door en in eigendom van PowerField.

Stroken open water
Bij het project wordt niet de gehele zandwinningsplas gebruikt, want rondom het zonnepark worden stroken open water aangehouden om natuurwaarden te behouden en te versterken. Dit open gedeelte wordt ook gebruikt door bevers die in de noordzijde van het gebied leven. Naar verwachting wordt het zonnepark voor de zomer in gebruik genomen.

Batterijen
PowerField plaatst sinds enige tijd bij zijn zonneparken batterijen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare netcapaciteit. Zonne-energie wordt dan tijdelijk opgeslagen om te worden gebruikt op de tijdstippen wanneer er veel vraag is naar energie. Ook bij Zonnepark Hattemerbroek is ruimte opgenomen voor het plaatsen van een batterij en de plaatsing wordt in de komende periode nader uitgewerkt.

Ontwikkeling landgoed
Het zonnepark staat de verdere ontwikkeling van landgoed Noorderhoek niet in de weg. Zo laat het bestemmingsplan de bouw van een 4-tal woningen toe. PowerField gaat onderzoeken of de bouwkavels worden verkocht, of dat er een alternatieve ontwikkeling mogelijk is.

GroenLeven bouwt het drijvende zonnepark en maakt gebruik van het zelfontwikkelde montagesysteem voor de drijvende zonnepanelen. De zonnepanelen worden niet op het water geplaatst, maar erboven op ‘zonnebootjes’. Dit creëert licht- en luchtstraten, zodat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Ook de transformatorhuizen drijven. Hierdoor gaat er maar één elektriciteitskabel naar het land, waardoor er minimale belasting is in de vaak ecologisch rijke oevers van zandwinplassen. Ook de verankering is daarop ingericht, doordat dit gebeurt in de bodem van de plas en niet in de oevers.

Leerzaam
‘Zonnepark Hattemerbroek is ons eerste drijvende project en de ontwikkeling hiervan was dan ook zeer leerzaam’, vertelt Jean-Louis Bertholet, chief executive officer van PowerField. ‘We kennen GroenLeven als een betrouwbare en ervaren partner, en zijn dan ook blij dat zij de bouw uitvoeren. De realisatie van Zonnepark Hattemerbroek draagt bij aan de duurzame ambities van de gemeente Oldebroek en de provincie Gelderland.’

Peter Paul Weeda, chief executive officer van GroenLeven, besluit: ‘Nederland is een klein land. Multifunctioneel ruimtegebruik is dan ook essentieel. We tonen als bedrijf wat er allemaal mogelijk is met zonnepanelen: op grote daken, als carport, boven fruit, op een luchthaven en dus ook drijvende zonneparken. Zo drijven er meer dan een half miljoen GroenLeven-zonnepanelen in Nederland. Daar ben ik ontzettend trots op. Ook op dit project bij Hattemerbroek. Het laat zien dat opwek van duurzame energie hand in hand kan gaan met natuur en ecologie.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer

32-40 uur - De Meern - Utrecht
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!