Solar Magazine - Nieuwe fabriek voor zonnepanelen Solarge in Weert geopend
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe fabriek voor zonnepanelen Solarge in Weert geopend
© Europese Commissie

Nieuwe fabriek voor zonnepanelen Solarge in Weert geopend

In het bijzijn van minister Rob Jetten en Eurocommissaris Kadri Simson heeft Solarge in Weert zijn nieuwe fabriek voor lichtgewicht zonnepanelen geopend. De productiecapaciteit is 200.000 zonnepanelen per jaar.

Na 5 jaar ontwikkeling en industrialisatie is Solarge klaar voor serieuze opschaling van de productie van zijn lichtgewicht en volledig circulaire zonnepanelen. In de komende jaren wordt de productiecapaciteit namelijk opgevoerd naar 600.000 zonnepanelen per jaar; oftewel van 100 naar 400 megawattpiek. De eerste levering aan klanten is voorzien in juni 2023. ‘We zijn enorm trots dat we met onze partners en collega’s deze nieuwe productielijn hebben gerealiseerd en in staat zijn om onze circulaire lichtgewicht zonnepanelen op grote schaal te gaan produceren’, aldus Jan Vesseur, chief executive officer bij Solarge. ‘We verwachten later dit jaar met minimaal 3 ploegen te produceren.’

PFAS-vrij
In de huidige generatie zonnepanelen van Solarge worden monokristallijn silicium perc-zonnecellen toegepast. De pv-modules zijn lichtgewicht, onder andere vanwege het uitbannen van glas en aluminium. De basis wordt gevormd door een kunststof composiet die PFAS-vrij is en wordt geleverd door chemiebedrijf SABIC. Het productieproces is ingericht op de laagst mogelijke CO2-voetafdruk. Is een zonnepaneel van Solarge aan het einde van zijn leven, dan zijn de diverse componenten eenvoudig van elkaar te scheiden en te verwerken voor hergebruik.

520 wattpiek
In de fabriek worden 2 verschillende zonnepanelen gemaakt: de SOLO en de SOLO Ultra Low Carbon. Beide pv-modules kennen een vermogen van 470 tot 520 wattpiek en zijn voorzien van 72 monokristallijn silicium perc-zonnecellen. Het belangrijkste verschil? Het SOLO-zonnepaneel kent een carbon footprint die 25 procent lager is dan die van conventionele zonnepanelen en bij het SOLO Ultra Low Carbon-zonnepaneel is dat zelfs 60 procent.

Het SOLO-zonnepaneel kent een carbon footprint van 596 tot 629 kilogram CO2 per kilowattpiek en bij het SOLO Ultra Low Carbon-zonnepaneel is dat 442 tot 489 kilogram CO2 per kilowattpiek. Het formaat en het gewicht van beide zonnepanelen is identiek: 2.335 bij 1.138 millimeter. Het gewicht van de zonnepanelen is per stuk 14,5 kilogram, oftewel 5,5 kilogram per vierkante meter.

Eurocommissaris 
Niemand minder dan de Nederlandse minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten en Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson verrichten vandaag de officiële opening.

‘Mooi om te zien dat bij Solarge meerdere innovaties samenkomen: lichtgewicht, circulaire zonnepanelen zonder toxische materialen gemaakt op Nederlandse bodem’, aldus minister Jetten. ‘Het maakt ons minder afhankelijk van het buitenland, verduurzaamt de energietransitie en vergroent de economie.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!