logo
wvhj2023
© Suncom Energy
© Suncom Energy
16 mei 2023

Suncom Energy realiseert dit jaar eerste concentrated solar power-centrale

Na jaren onderzoek, ontwikkeling, testen en valideren, is Suncom Energy klaar voor de markt met zijn concentrerende zonnecollectorsystemen. Het slaagde om de traditionele parabolische trog-technologie te verkleinen.

En dat terwijl er niet wordt ingeleverd op de opwek van hogetemperatuurwarmte. Dit jaar nog zal de eerste commerciële installatie van het bedrijf een feit zijn, en wel in thuisland Nederland.

Al tijdens zijn studie Mechanical Engineering bleek dat Henk Arntz over vernieuwingsdrang en ondernemerschap beschikte. Hij ontwikkelde een innovatieve manier om vliegvelden sneeuwvrij te houden. Door de sneeuw tijdens het verzamelen samen te drukken, kunnen luchthavens toe met minder sneeuwruimers en meer snelheid maken. Hij startte een bedrijf: Snocom. Succes volgde: onder andere Schiphol, Charles de Gaulle en Helsinki Airport werden klant. Na de verkoop van zijn aandelen in 2018 ging hij aan de slag als consultant voor McKinsey. Een jaar later kwam hij op een idee dat zou leiden tot een tweede start-up.

Hitteklap
‘Ik was in Houston voor werk. In de taxi was de temperatuur aangenaam dankzij de airco. Toen ik uitstapte voor mijn hotel kreeg ik een klap van de hitte en luchtvochtigheid. Bij het naar binnen gaan daalde de temperatuur weer naar 17 graden Celsius. Buiten was het stralend weer en 35 graden Celsius. Al die warmte ging verloren. Kon die niet geoogst worden om gebouwen van energie te voorzien? Ik dacht direct aan het bekleden van gebouwen met zwarte matten waardoor buizen met een vloeistof lopen. Maar daarmee kun je maar beperkt hitte opwekken – tot 90 graden Celsius onder andere vanwege de uitstraling. Eenmaal thuis dook ik verder in de materie, met name de mogelijkheden van geconcentreerde zonnewarmte.’

Parabolische trog
Het opwekken van warmte met behulp van zonnecollectoren is niet nieuw. Over de hele wereld worden al decennialang concentrated solar thermal (cst)-systemen gebouwd en gebruikt. Die vallen uiteen in 4 technologieën: zonnetorens, concentrerende reflectoren, Fresnel-collectoren en de parabolische trog. Die laatste, een parabolische spiegel die de zon volgt en het opgevangen zonlicht op een collectorbuis richt en een vloeistof verhit, is veruit de meest toegepaste technologie. Ook Suncom Energy, het bedrijf dat Arntz in 2019 oprichtte, maakt hiervan gebruik. Daarbij maakte het echter wel een significante innovatieve stap die het bedrijf onderscheidt van de rest.

Later gebruik
‘De parabolische reflectoren die nu worden gebruikt, zijn groot’, vertelt Arntz. ‘Ze hebben doorgaans een breedte van zo’n 7 meter. Zo kan voldoende zonne-energie op de reflector gefocust worden om temperaturen tot 500 graden Celsius te bereiken. Daarmee kunnen bijvoorbeeld industriële bedrijven worden voorzien van duurzame energie; warmte die direct gebruikt kan worden in processen of kan worden omgezet in elektriciteit. Bovendien is die warmte gemakkelijk vast te leggen voor later gebruik, dat is bovendien veel goedkoper dan energieopslag met batterijen. De huidige technologie betekent echter wel dat er zeer grote collectorvelden nodig zijn om grootschalig warmte op te wekken, ruimte die niet altijd beschikbaar is. Wij brengen daar verandering in.’

Lees het volledige artikel hieronder in de mei 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten