En dat bewijst Centrica. In Vlaanderen draaien er al meer dan 4.000 mee in de virtual power plant van het bedrijf. Die vergroten het verdienmodel van grote opslagsystemen die op de Frequency Containment Reserve (FCR)-markt acteren significant. ‘Eigenaren van thuisbatterijen profiteren mee’, aldus Stef Peeters. ‘Daarmee hebben fabrikanten en installateurs een extra verkoopargument in handen.’
Centrica is een Britse energiereus. Waar het Verenigd Koninkrijk een voorloper in de energietransitie was, zette het bedrijf het pad naar CO2-neutraliteit al even geleden in. Daarmee stond het probleem van het creëren van voldoende flexibiliteit in een hernieuwbare-energiesysteem vroeg op de kaart. Wanneer fossiele centrales niet meer kunnen bijspringen of terugschakelen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, zijn andere oplossingen nodig.
Demand response
In 2017 nam Centrica het Vlaamse REstore over, nu Centrica Business Solutions. Dit jonge bedrijf richtte zich op het faciliteren van demand response – het bieden van balansdiensten aan het Belgische elektriciteitsnet door het sturen van industriële processen. Enkele jaren later deed het bedrijf dat ook daadwerkelijk, in samenwerking met eigenaren van warmte-krachtkoppeling (wkk)-installaties, koelhuizen en fabrieken bijvoorbeeld. Anno 2023 zet het daarbij tevens vol op batterijen in. In België was Centrica de eerste die grootschalige batterijen aanstuurde op balancerings- en energiemarkten. Meer zullen snel volgen. Bovendien maakt het al gebruik van meer dan 4.000 thuisbatterijen.
Grote vlucht
‘Die assets werken samen in onze virtual power plant’, vertelt Stef Peeters, European General Manager – DSR & Smart Energy bij Centrica Business Solutions België. ‘We leveren inmiddels een groot deel van het flexibel vermogen in België waarmee we de FCR-markt en de markt voor regelvermogen (aFFR) bedienen; Elia helpen om de frequentie op het hoogspanningsnet op 50 hertz te houden. In Vlaanderen nam de verkoop van de thuisbatterijen sinds begin 2021 een hoge vlucht. Op dit moment kan die zichzelf in 7 tot 9 jaar terugverdienen – een systeem met een opslagcapaciteit van 5 kilowattuur is al interessant voor vele huishoudens met zonnepanelen. Wij bieden hen een extra bron van inkomsten door mee te draaien in ons systeem en om hun investering sneller terug te verdienen.’
Lees het volledige artikel hieronder in de mei 2023-editie van Storage Magazine.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.