logo
wvhj2023
© HTC
© HTC
29 april 2023

Project van de week | Zonnepanelen als klimop tegen gevel High Tech Campus

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week High Tech Campus Eindhoven waar de gevel van HTC 5 van zonnepanelen is voorzien.

TNO, INBO Architecten, Van der Leegte Werkt, Flexipol Composites en High Tech Campus Eindhoven hebben op High Tech Campus Eindhoven als onderdeel van een gezamenlijk innovatieproject een creatief zonnepanelensysteem geïnstalleerd aan de gevel van gebouw HTC 5.

3D-composiet
De hightech ‘klimop’ is rond de hoek van het gebouw aangebracht en bestaat uit zwarte en donkergroene 3D-composiet elementen bekleed met dunnefilmzonnecellen. Het systeem is opgebouwd uit 50 driehoekige gevelpanelen die samen een klimop vormen. Dit ontwerp is gebaseerd op de zelfhechtende plant die tegen muren of schuttingen groeit.

‘Dit project laat zien hoe we verschillende bestaande gebouwen in ons landschap kunnen bekleden met visueel aantrekkelijke zonnepanelen, en zo meer zonne-energie kunnen opwekken’, vertelt Wim Soppe, Senior Scientist bij TNO.

De zonnepanelen van HTC 5 in cijfers

Aantal zonnepanelen: 50 donkergroene en zwarte pv-panelen

Kenmerken zonnepanelen: dunnefilmpanelen hebben in totaal een vermogen van 6,5 kilowattpiek

Omvormers: power optimizers en omvormer van SolarEdge

Overige systeemcomponenten: de zonnepanelen zijn gemonteerd met behulp van een door Flexibol Composites zelf ontwikkeld montagesysteem

Installateur: Flexipol Composites

Opbrengst meten
TNO is projectleider en heeft samen met Van Der Leegte Werkt de zonnepanelen gefabriceerd. INBO Architecten heeft voor het ontwerp gezorgd en de composiet elementen zijn geleverd door Flexipol Composites. Dat laatste bedrijf is specialist in het ontwerpen en produceren van vezelversterkt composiet voor de bouw. Naast jarenlange ervaring in de bouwsector, is Flexipol ook actief in de jachtbouw-, infra-, automotive- en duurzame-energiesector.

HTC Site Management faciliteert het gebouw en de vergunningen. Het ontwerp en de bouw van het systeem hebben 1 jaar geduurd. Nu wordt het nog 1 jaar uitgebreid gemonitord om de opbrengst onder verschillende omstandigheden te meten.

Meer oppervlakken
Tijdens het bijbehorende innovatieproject zijn er volgens het consortium veel stappen gemaakt om zonnecellen snel, flexibel en betaalbaar in oppervlakken en objecten te verwerken. Gevelmodules met zelfgekozen ontwerp vormen een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele panelen op daken.

Daarbij is er een variatie aan maten, vormen, kleuren en transparantie van zonnepanelen mogelijk. Zonnesystemen kunnen zo aangepast worden aan elke gevelsituatie. Wel kan de variatie de opbrengst per zonnepaneel verminderen, maar daartegenover staat dat meer oppervlakken in de gebouwde omgeving zonne-energie kunnen opwekken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten