E-magy ontvangt verder ook een subsidie van 5,5 miljoen euro uit het Nederlandse nationale groeifondsprogramma NXTGEN HIGHTECH. Het heeft de afgelopen jaren een nanoporeus siliciumpoeder ontwikkeld als vervanger van grafiet voor anodes van lithium-ionbatterijen.
Industriële schaal
Het nanoporeuze silicium-anodemateriaal van E-magy levert aantoonbaar betere prestaties en is volgens het bedrijf klaar voor opschaling om aan de groeiende vraag naar hoogenergiebatterijen te voldoen.
Het nu opgehaalde kapitaal zal worden gebruikt om de productie op industriële schaal voor te bereiden en te voldoen aan de groeiende vraag van batterijfabrikanten en OEM's in de auto-industrie naar batterijen met een hoge energiewaarde.
Hogere energiedichtheid
De meestvoorkomende lithium-ionbatterijen die momenteel in elektrische voertuigen (ev’s) worden gebruikt, bevatten grafiet als actief anodemateriaal. De fysieke en chemische eigenschappen van grafiet beperken echter de opslagcapaciteit van de batterijen. Silicium wordt al lang erkend als een veelbelovend alternatief anodemateriaal, gezien de ruime beschikbaarheid en de hogere capaciteit, die 10 keer groter is dan die van grafiet. Silicium-gedomineerde batterijen zwellen en breken echter meestal bij het laden en ontladen, wat de fabrikanten van batterijen frustreert.
E-magy heeft een nieuw soort siliciummateriaal ontwikkeld met een poreuze structuur op nanoschaal, dat voorkomt dat batterijen volledig opzwellen en breken door de zwelling binnen de nanoporiën te houden. Dit door silicium gedomineerde anodemateriaal levert een 40 procent hogere energiedichtheid en maakt sneller laden mogelijk dan bestaande grafietoplossingen. Bovendien is de technologie van het bedrijf gemakkelijk schaalbaar omdat het goedkoop silicium van metallurgische kwaliteit gebruikt, dat overvloedig beschikbaar en milieuvriendelijk is. Het silicium van E-magy is ook compatibel met bestaande lithium-ionbatterijproductieprocessen en geïnstalleerde fabrieksapparatuur, waardoor het een oplossing is met weinig risico's en gemakkelijk toe te passen.
Proeffabriek
‘Deze fondsen zullen ons helpen bij de overgang van onze huidige proeffabriek naar een productielijn met hogere capaciteit en de volgende generatie, zodat we over de nodige capaciteit beschikken om te voldoen aan de groeiende marktvraag naar batterijen met een hogere energiedichtheid’, aldus Casper Peeters, chief executive officer van E-magy. ‘We zullen ook in staat zijn om ons engineeringteam te laten groeien, door meer batterijwetenschappers en applicatie-ingenieurs aan te trekken om onze klanten te ondersteunen bij het bereiken van de beste resultaten met onze geavanceerde materialen.’
‘We zijn verheugd om E-magy te blijven steunen en deel uit te maken van zijn schaalvergrotingsreis’, aldus Bram Ledeboer, partner bij SHIFT Invest. ‘Het bedrijf heeft zeer bemoedigende resultaten geboekt, waaronder eind 2022 toen het 500 batterijcycli voltooide met silicium als het enige actieve anodemateriaal.’ ‘We steunen E-magy al van voor zijn oprichting en zijn er trots op dat het team voortdurend de mijlpalen van zijn technologische ontwikkeling haalt en de nodige bewijzen levert voor schaalvergroting. Dat blijkt uit deze belangrijke financieringsronde en het aantrekken van een vooraanstaand consortium van hoogwaardige investeerders. Het bedrijf is goed op weg om zijn impactvolle technologie te commercialiseren’, voegt Anthony Viellevoije, Investment Director bij PDENH, toe.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.