logo
wvhj2023
© Aldel
© Aldel
18 april 2023

GIGA Storage koopt stroomnet failliet Aldel voor bouw grootschalige batterij

GIGA Storage heeft het gesloten distributienet van het failliete DAMCO Aluminium Delfzijl Coöperatie (Aldel) gekocht – inclusief de aansluiting op het hoogspanningsnet – voor de realisatie van een gigabatterij.

In de afwikkeling van het faillissement heeft de curator overeenstemming bereikt met GIGA Storage dat op de locatie grootschalige energieopslag wil realiseren en TenneT wil ondersteunen het verschil tussen vraag en aanbod op het Nederlandse elektriciteitsnet te balanceren. Groningen Seaports heeft hiervoor met GIGA Storage een nieuwe pachtovereenkomst afgesloten voor een periode van 50 jaar.

Lokale congestie
In de regio Delfzijl wordt een grote hoeveelheid duurzame energie opgewekt. Energieopslag gaat een belangrijke rol spelen in het tijdelijk opslaan van deze duurzame energie en op momenten dat er een tekort is aan energie, deze weer op het elektriciteitsnet te zetten. De locatie is direct aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT.

Het doel van GIGA Storage is om via energieopslag lokale congestie op te lossen en netbalanceringsdiensten te leveren aan TenneT. Dit gaat ervoor zorgen dat het stroomnet wordt gestabiliseerd en er meer partijen kunnen worden aangesloten.

Markante locatie
‘Het is goed om te zien dat zo’n markante locatie met een enorme Groningse geschiedenis nu deels gebruikt gaat worden voor de nieuwe economie: het vergroten van de hoeveelheid duurzame energie op ons netwerk’, stelt Cas König, chief executive officer van Groningen Seaports. ‘Wij zijn ook blij met de positieve ondersteuning van TenneT op dit project. Voor Groningen Seaports is dit een aanvullende en logische stap in de energietransitie. Op onze locaties zijn van oorsprong meerdere fossiele energiecentrales gehuisvest. Door naast de windturbines, zonneparken nu ook grootschalige energieopslag te faciliteren, laten wij zien dat wij duurzame energie belangrijk vinden.’

Vergunningsaanvraag
‘Hoe jammer het ook is dat dit industrieel baken van Delfzijl moest stoppen, zijn wij zeer verheugd dat wij de mogelijkheid krijgen om een grote industriële energieverbruiker te vervangen en hiermee een duurzame invulling aan de locatie te geven’, aldus Ruud Nijs, chief executive officer van GIGA Storage. ‘Wij zijn toegewijd aan het leveren van energieoplossingen die zorgen voor netstabiliteit zonder fossiele centrales in te hoeven zetten. Het project betekent een versnelling van de uitrol van onze projecten. We hebben als doel om in 2030 ten minste 3 gigawatt aan energieopslag onder management te hebben. Door de overname van het gesloten distributienet kunnen we een significante stap maken in de realisatie van deze doelstelling.’

GIGA Storage zal nu beginnen met het ontwerpen en plannen van de faciliteit en de vergunningsaanvraag. Het bedrijf werkt samen met diverse instanties om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en betrokken blijven bij het proces.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten