De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is een internetconsultatie gestart om zo input op te halen voor het wijzigen van de subsidieregeling. De consultatie duurt tot en met 9 mei.
De subsidieregeling werd vorig jaar in 1 week tijd overtekend. Er was 150 miljoen euro subsidie beschikbaar voor onder meer warmtepompen, zout(water)batterijen, zonnecollectoren en zonnepanelen, maar er werd voor 200 miljoen euro subsidie aangevraagd.
190 miljoen euro
Minister De Jonge wil van 1 september 2023 tot en met 31 december 2024 een nieuwe aanvraagronde organiseren. De geplande wijzigingen voor de DUMAVA zijn dit jaar beperkt. De reden hiervoor is dat bij de openstellingsperiode de regeling zwaar overschreven was. Met de beperkte wijzigingen krijgen aanvragers die bij de vorige openstelling zijn uitgeloot de kans om opnieuw subsidie aan te vragen.
De openstelling van 2024 wordt daarmee naar voren geschoven naar 2023. Het subsidieplafond bedraagt 190 miljoen euro, waarvan 133 miljoen euro van aanvragen van 500.000 euro of meer per stuk en 57 miljoen euro voor aanvragen onder de 500.000 euro. De subsidieplafonds worden geïntroduceerd naar aanleiding van de evaluatie van de eerste openstellingsronde. Uit de evaluatie kwam naar voren dat er bij kleine eigenaren het gevoel heerst dat zij minder kans maken op subsidie. Met de verdeling wil de minister bewerkstelligen dat kleine aanvragers meer kans krijgen om subsidie aan te vragen terwijl aan de andere kant grote aanvragers met veel CO2-uitstoot ook nog genoeg subsidie kunnen aanvragen.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.