logo
wvhj2023
© Siraanamwong | Dreamstime.com
© Siraanamwong | Dreamstime.com
6 april 2023

Raad van State blokkeert bedrijventerrein met zonnepark in Middelburg

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Trekdijk in Middelburg, dat een zonnepark van 2,9 hectare zou krijgen, naar de prullenbak verwezen. Er zijn fouten gemaakt bij de besluitvorming.

De rechtszaak tegen de gemeenteraad van Middelburg was aangespannen door de Werkgroep Trekdijk en Dorpsvereniging Nieuw- en Sint Joosland, de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) en een omwonende.

7,9 hectare
De gemeenteraad van Middelburg stelde in november 2021 het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Trekdijk’ vast. De Dorpsvereniging, ZMf en de omwonende hadden direct hun bezwaren kenbaar gemaakt tegen dat bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan maakt de realisatie van een nieuw bedrijventerrein van 7,9 hectare aan de Trekdijk in Middelburg mogelijk. Dat industrieterrein zou ruimte moeten bieden aan 5 hectare bedrijven en een zonnepark van 2,9 hectare. Daarnaast bevat het plan een zogenaamde wijzigingsbevoegdheid om aanvullend nog eens 9,3 hectare agrarisch gebied in bedrijventerrein te veranderen.

Alternatieve locaties
De ZMf, de Dorpsvereniging en de omwonende stellen dat het bestemmingsplan in strijd met het Besluit ruimtelijke ordening is vastgesteld. Bovendien zou het in strijd zijn met de provinciale Omgevingsverordening. De 3 partijen betwisten zowel de behoefte als de motivering van het bedrijventerrein dat volgens de gemeente niet binnen bestaand stedelijk gebied gerealiseerd zou kunnen worden. Volgens de bezwaarmakers heeft de gemeenteraad naar een te krappe regio gekeken en zouden de bedrijven ook op alternatieve locaties in naburige gemeenten gevestigd kunnen worden.

De Raad van State gaat grotendeels mee in de argumenten van de bezwaarmakers. Uit de onderzoeken die de gemeente heeft laten uitvoeren, blijkt volgens de rechtbank dat er geen behoefte is aan bedrijventerreinen voor diverse bedrijvigheid, terwijl het plan van Middelburg daar juist wel ruimte voor biedt.

Verplichte clustering
Volgens de rechtbank voldoet het bestemmingsplan ook niet de eis tot ‘clustering’ die in de Provinciale Omgevingsverordening staat. Op grond van de verordening moet 80 procent van alle bedrijventerreinen worden geclusterd op of aansluitend aan bestaande grootschalige bedrijventerreinen. De gemeenteraad heeft volgens de rechtbank niet inzichtelijk gemaakt dat het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein in overeenstemming met deze vereiste is.

Het bedrijventerrein Trekdijk wordt namelijk gescheiden van bedrijventerrein Mortiere door de A58, een golfbaan, een hotel en het zogenoemde ‘Zeeuws Evenementen Podium’. De kortste afstand tussen beide terreinen is hemelsbreed ongeveer 400 meter en over de weg ruim 1 kilometer. Om die reden is er volgens de Raad van State van clustering simpelweg geen sprake.

Fouten in stikstofonderzoek
Bovendien heeft de Raad van State vastgesteld dat er fouten zitten in het stikstofonderzoek. De gemeente heeft ter compensatie van de stikstofuitstoot namelijk een veehouderij opgekocht die op het moment van de aankoop veel minder stikstof bleek uit te stoten dan door de gemeente werd verondersteld.

De Raad van State trekt dan ook de conclusie dat de beroepen van de bezwaarmakers gegrond zijn en vernietigt daarom het bestemmingsplan. Bovendien moet de gemeenteraad alle bezwaarmakers een vergoeding betalen voor de gemaakte proceskosten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten