logo
wvhj2023
© Singulus
© Singulus
30 maart 2023

Duitsland start haalbaarheidsstudie om pv-industrie te herstellen: ‘Hoogste prioriteit’

De Duitse overheid heeft opdracht gegeven voor een haalbaarheidsstudie om de Duitse pv-industrie te herstellen. De terugkeer van fabrieken voor zonnecellen en zonnepanelen krijgt de hoogste prioriteit.

Waar Duitsland in 2005 nog marktleider was in de wereldwijde productie van zonnepanelen, importeert het land nu 50 procent van de zonnepanelen uit Azië. De Duitse overheid spreekt van ‘kritieke hiaten’ in de Duitse en Europese toeleveringsketen en het herstel van de pv-industrie de hoogste prioriteit te geven.

Libertas
De Libertas-studie wordt gefinancieerd door het Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz (BMWK). Het Duitse ministerie heeft de studie opgenomen in een catalogus die maatregelen bevat om ‘transformatietechnologieën’ voor de energietransitie te versterken.

De studie wordt uitgevoerd door een consortium van machinebouwvereniging VDMA, ontwikkelaar van pv-fabrieken RCT Solutions en onderzoeksinstituut ISC Konstanz. Tijdens de vakbeurs Intersolar vindt een workshop plaats en daarbij wordt ook een vragenlijst opgesteld en wordt een uitgebreide workshop gegeven. 

Kortst mogelijke tijd
Het doel is om de pv-productie in Duitsland en Europa te herstellen. De studie zal uitwerken hoe het hele ecosysteem van productie, machinebouw, toeleveringsketen, onderzoeksinstituten en gekwalificeerd personeel in de kortst mogelijke tijd volledig kan worden opgezet. Naast concurrerende en innovatieve producten wordt ook gekeken naar duurzaam, CO2-neutraal produceren.

‘Onze leden ondersteunen de wederopbouw van de pv-industrie in Europa met innovaties en moderne productiefaciliteiten’, stelt Jutta Trube, die als directeur Photovoltaic Equipment van VDMA verantwoordelijk is voor onder meer de International Technology Roadmap for Photovoltaic (ITRPV). ‘Met de ITRPV hebben we in de machinebouwsector een uitstekend hulpmiddel om de nodige informatie te verkrijgen voor de ontwikkeling van moderne machines en apparatuur.’

Droom
Duitsland is in staat om onmiddellijk grootschalige, volledig geïntegreerde productie op te zetten’, stelt Wolfgang Jooss, chief technology officer van RCT Solutions. ‘Ook als daarvoor investeringen van miljarden euro’s nodig zijn. Momenteel wordt meer dan 90 procent van de pv-componenten in Azië gemaakt. Maar we hebben met grootschalige projecten in Turkije en India laten zien dat onder de juiste randvoorwaarden de industrie – inclusief de gehele waardeketen – opnieuw kan ontstaan.’

‘Alle belangrijke innovaties in de moderne zonne-energie van kristallijn silicium komen uit Duitsland’, aldus Radovan Kopecek, hoofd onderzoek bij het International Solar Energy Research Center (ISC) Konstanz. ‘Duitse onderzoeksinstellingen werken aan de technologieën van vandaag én morgen. Het is de droom van ons allemaal om hier weer grote fabrieken te hebben waar deze ontwikkelingen worden gebruikt en doorontwikkeld.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten