logo
wvhj2023
hero-image
16 maart 2023

Minister Van der Straeten opent grootste batterij België van 100 megawattuur

Energieminister Van der Straeten heeft in het Oost-Vlaamse Ruien het grootste energieopslagsysteem van België geopend. De batterij heeft een vermogen van 25 megawatt en een opslagcapaciteit van 100 megawattuur.

Op de site van de oude kolencentrale – die actief was tot 2017 – is door Yuso een van de eerste Europese energieopslagsystemen geopend met een opslagduur van 4 uur. Yuso werkte voor het energieopslagsysteem samen met het Japanse Koei en het Duitse investeringsfonds Aquila Capital.

Zon en wind
Het batterijpark heeft mede als doel de stabiliteit van het Belgische stroomnet te vrijwaren, dat in toenemende mate blootgesteld wordt aan fluctuaties in vraag en aanbod die hand in hand gaan met het stijgende aandeel van wind- en zonne-energie. 

‘Tegen 2030 zal de capaciteit van zonne-energie maal 2 gaan en windenergie op zee maal 3’, aldus Van der Straeten. ‘Hoe meer hernieuwbare energie, hoe meer flexibiliteit er nodig is. Grotere batterijenparken gaan daarom een steeds belangrijkere rol spelen om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden en om hernieuwbare energie op te slaan voor momenten met weinig zon en wind.’

Vrijgesteld van nettarieven
‘Bastenaken, Deux-Acren, Balen, Zeebrugge, Oostende…’, vervolgt de minister. ‘Het is geen toeval dat de grootste batterijenparken in België worden gebouwd. België zet volop in leider te worden door een gunstig investeringsklimaat te creëren. Zo zijn batterijenparken voor 10 jaar vrijgesteld van transmissienettarieven en hoeven ze geen accijnzen te betalen voor het deel dat ze terug op het net brengen. Het is dankzij dit gunstige investeringsklimaat dat er in België massaal nieuwe batterijenparken worden gebouwd.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten