Het zonnepark kent een vermogen van 28 megawattpiek en zal jaarlijks 26.600 megawattuur zonnestroom produceren; genoeg voor zo’n 8.000 Nederlandse huishoudens.
Watergangen verbreed
De verwachting is dat de bouw van het zonnepark dit jaar wordt afgerond, waarna het wordt aangesloten op het elektriciteitsnet.
Een groot gedeelte van het projectgebied wordt benut voor de landschappelijke inpassing en het creëren van ecologische meerwaarde. Zo worden watergangen fors verbreed en voorzien van natuurvriendelijke oevers. Water wordt vastgehouden en waar mogelijk geborgen. Ook wordt het kenmerkende slotenpatroon intact gelaten. Hier worden geen zonnepanelen geplaatst, zodat de watergangen als zichtlijnen dienen. Tot slot worden de natuurwaarden onder en rondom het zonnepark versterkt, en blijft het gebied toegankelijk voor diverse diersoorten.
Vaste aansluiting verkleind
PowerField heeft vorig jaar met Enexis een nieuw type overeenkomst afgesloten waardoor het bedrijf flexibel toegang krijgt tot transportcapaciteit van het elektriciteitsnet op de momenten dat er capaciteit beschikbaar is. Voor Zonnepark Wanneperveen betekent dit dat de bestaande vaste aansluiting op momenten verkleind kan worden, waardoor er transportcapaciteit beschikbaar komt voor aanvragers die op de wachtlijst staan.
‘Het is mooi om te zien dat we na de ontwikkelingsfase nu daadwerkelijk richting realisatie gaan en de gemeente Steenwijkerland grote stappen zet in haar ambitie om tot een duurzame samenleving te komen’, aldus Jeffrey Janssen, projectmanager bij PowerField. ‘Daarbij kijken we ernaar uit om een van de eerste projecten gecombineerd met energieopslag te starten, waarmee we een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de problemen die zich voordoen binnen het Nederlandse elektriciteitsnet.’