logo
wvhj2023
©
©
11 maart 2023

De harde cijfers | Vlaanderen heeft 8 procent van potentieel benut voor zonnepanelen op daken

Vlaanderen heeft 8 procent van het potentieel voor zonnepanelen op daken benut. De gemeenten Dilsen-Stokkem en Ardooie zijn de absolute koplopers. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe cijfers van het VEKA.

Uit de nieuwe data van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) is op te maken dat Vlaanderen in de afgelopen 4 jaar ruim 3 procent van het potentieel heeft aangewend voor de installatie van zonnepanelen.

Limburg trekt de kar
Het is daarbij Limburg dat de kar trekt, want dat is de enige provincie die al meer dan 10 procent van het dakpotentieel voor zonnepanelen heeft benut. Hekkensluiter West-Vlaanderen zit op nog geen 7 procent.

Genk ‘beste’ stad
Van de 13 Vlaamse centrumsteden is Genk de absolute koploper. Per hoofd van de bevolking telt de stad 1.091 wattpiek zonnepanelen. Ter vergelijking: Nederland – dat Europees koploper is – telde vorig jaar per hoofd van de bevolking 1.044 wattpiek aan zonnepanelen. Genk is overigens de enige centrumstad met meer dan 1.000 wattpiek aan zonnepanelen per hoofd van de bevolking.

Ardooie gooit hoogste ogen
Toch valt de prestatie van Genk in het niet bij die van Ardooie. De gemeente in de provincie West-Vlaanderen gooit de hoogste ogen met maar liefst 2.117 wattpiek aan zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Ook de prestatie van Lo-Reninge mag er zijn met 1.967 wattpiek aan zonnepanelen per inwoner.

Dilsen-Stokkem floreert
In de andere top 10 – die met het benut dakpotentieel – is het de gemeente Dilsen-Stokkem die floreert. Het benuttingspercentage ligt in de gemeente bijna 80 procent hoger dan in de rest van Vlaanderen.

Herstappe slechtste jongetje
Natuurlijk moet er ook een slechtste jongetje van de klas zijn en dat is Herstappe. De Limburgse gemeente heeft slechts 1,82 procent van het dakenpotentieel benut voor zonnepanelen. Dat is ruim 5 keer zo laag als het provinciale gemiddelde. Machelen in Vlaams-Brabant is de enige andere gemeente die minder dan 2 procent van het potentieel benut heeft.

* De cijfers in dit artikel zijn voorlopige cijfers. De oorzaak is dat nieuwe installaties verschillende stappen moeten doorlopen. Hierdoor worden ze in veel gevallen pas enkele maanden na indienstname door de netbeheerders geregistreerd. De data zijn daarom per definitie onvolledig en volgens het VEKA een onderschatting van de werkelijkheid.

De benuttingsgraad is door het VEKA berekend door het gecorrigeerd vermogen te delen door het potentieel vermogen. Met het gecorrigeerd vermogen wordt het door de netbeheerders geregistreerde vermogen bedoeld. Dat getal is verminderd met het vermogen van alle installaties groter of gelijk aan 750 kilowatt (red. omvormervermogen) die rechtstreeks op de grond geplaatst zijn.                                                                                                   

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten