De belofte zweeft al jaren boven de markt. Wanneer wordt die waargemaakt? Haike van de Vegte vreest dat het voorlopig bij pilots zal blijven. Hij ziet voor nu meer kansen voor een collectieve batterij op bedrijventerreinen.
In februari ging de kogel eindelijk door de kerk; de Nederlandse salderingsregeling voor zonnestroom zal vanaf 2025 worden afgebouwd, in ieder geval als het aan de regering en de Tweede Kamer ligt. Daar ging echter een stevige discussie aan vooraf, en er werden vele amendementen op het wetsvoorstel van klimaatminister Jetten ingediend. Zo wilden 3 politieke partijen dat er 100 miljoen euro werd vrijgemaakt voor stimulering van de thuis- en buurtbatterij.
Knelpunten
CU, D66 en VVD vroegen onder andere om een programma dat ten dienste staat van het vereenvoudigen van de aanschaf en financiering van buurtbatterijen. Zo moet het voor buurtbewoners gemakkelijker worden om gezamenlijk een buurtbatterij aan te schaffen. Dat amendement werd omgezet in een motie; er moet extra onderzoek worden gedaan naar de thuis- en buurtbatterij om knelpunten te inventariseren en op te lossen. Die werd aangenomen met 145 stemmen voor en 5 tegen. Of de minister de motie uitvoert, wordt in de komende periode duidelijk. Maar het roept wel de vraag op hoe het momenteel met de buurtbatterij staat.
Handvol
Haike van de Vegte is al jaren betrokken bij onderzoek naar en de implementatie van de buurtbatterij in Nederland. Zo werkte hij reeds in 2017 bij zijn toenmalige werkgever DNV aan een framework voor buurtbatterijen, inclusief de bijbehorende businesscases. Er liepen in die tijd ook al enkele proefprojecten in Nederland, onder andere in de gemeenten Heerlen en Etten-Leur. Inmiddels zijn dat er een handvol meer. De buurtbatterij is echter nog verre van mainstream. Van de Vegte kijkt daar niet van op, allereerst vanwege de verhouding tussen kosten en opbrengsten.
Weerbarstig
‘Bij grote opslagsystemen heb je het over heel veel megawatts, 1 systeem en 1 keer aansluiten’, aldus Van de Vegte. ‘Dat betekent dat er per definitie betere marges kunnen worden gedraaid, bijvoorbeeld met handel op de onbalans- en energiemarkten. Maar de buurtbatterij heeft ontegenzeggelijk een grote potentiële toegevoegde waarde. Je kunt de lokaal geproduceerde stroom in de wijk houden en die lokaal delen. Er zullen nog heel veel zonnepanelen bij worden gelegd, elektrisch vervoer neemt een vlucht, warmtepompen worden snel populair. Met behulp van een buurtbatterij kun je zorgen dat alle apparatuur blijft functioneren terwijl je kosten bespaart op netverzwaring. Technisch is het allemaal te doen, maar de praktijk is weerbarstig.’
Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2023-editie van Storage Magazine.