logo
wvhj2023
© Ahavelaar | Dreamstime.com
© Ahavelaar | Dreamstime.com
9 maart 2023

Financiering batterijbedrijven en -projecten: hot or not?

De markt voor energieopslag is jong, maar zal het komende decennium een vlucht nemen. Hij kent vele nieuwe batterijbedrijven die snel willen opschalen om hun aandeel te pakken.

De businesscases voor (grootschalige) projecten zijn echter vooralsnog complex. Wat betekent dat voor het financieren van die projecten en de bedrijfsgroei? Marc Schmitz, managing director bij Rabobank: ‘Het kan zeker nog ingewikkeld zijn om de financiering rond te krijgen, maar wij zien dat als een kans om er nu in te stappen.’

Schmitz leidt het team van Rabobank dat zich focust op de financiering van duurzame-energieprojecten in Europa, windmolens, zonnepanelen, batterijen... Dat is een dynamische wereld. Zo werden de afgelopen jaren enorm veel grote zonneparken ontwikkeld. Vorig jaar kwam er – mede door kostprijsstijgingen en de afnemende SDE++-basisbedragen – druk op de rendementen. En waar onzekerheid ontstaat over het rendement op de lange termijn, zijn er consequenties voor de financierbaarheid van projecten. In hoeverre geldt dat ook voor de opkomende batterijensector?

Stroomversnelling
‘Onze afdeling telt 80 mensen, onder wie 50 in Europa’, vertelt Schmitz. ‘Ons eerste batterijproject deden we in de Verenigde Staten, al in 2018. Inmiddels heeft Rabobank wereldwijd meer dan 2.500 megawatt aan batterijvermogen gefinancierd in dit marktsegment: 6 projecten in Amerika en een 3-tal in Europa. Momenteel zijn we onder andere bezig met de financiering van 3 grote batterijprojecten in Europa, waar Engeland een belangrijke groeimarkt is. Er komt een stroomversnelling aan, dat is duidelijk. We staan feitelijk op het punt waar zonne-energie 10 jaar geleden stond. Je weet dat er linksom of rechtsom enorme groei voor de deur staat. Dit zagen wij ook in de markt voor offshorewindenergie gebeuren en korter geleden bij zonne-energieprojecten.’

Marktprijsrisico
Rabobank financiert batterijprojecten op basis van langetermijncontracten met vaste prijs – circa 15 jaar – onder meer met energiebedrijven zoals Vattenfall, Eneco en EDF. Op die basis financierde Rabobank GIGA Buffalo; het grootste operationele batterijsysteem in Nederland tot nu toe. Financiering is ook mogelijk in geval van marktprijsrisico. Daarbij is slechts een deel van de capaciteit van de batterij afgedekt met een afnamecontract met een vaste prijs, en tevens is er een variabele opbrengst. Dat is volgens Schmitz vaak redelijk goed te doen, bijvoorbeeld als de businesscase mede gebaseerd is op handel op de onbalans- en energiemarkten. Dat moet dan wel zorgvuldig gebeuren, onder andere door er externe experts bij te betrekken. Bovendien is het essentieel om voldoende zekerheid in te bouwen. Daardoor zal voor projecten met grotendeels marktprijsrisico aanzienlijk meer eigen inbreng vereist zijn, soms wel 40 tot 60 procent van de totale investering. Schmitz noemt de financiering en beoordeling van deze projecten absoluut complex.

Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2023-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten